Bilkent Üniversitesi Öğrencilerinden Drone Takip Sistemi


Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri, kullanımı ve kullanım alanları her geçen gün daha da artan "Drone"ların yerini tespit etmeye yarayan bir sistem geliştirdi. Bu sisteme de "Drone Takip Sistemi" adını verdiler. Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Varol Akman, AA muhabirine yaptığı bir açıklamada, öğrencilerin, Veysel Alperen Ceylan, Shahriyar Mammadli, Nihad Azimli ve Burak Özmen'den oluşan bir ekip kurdular. Bu ekip ile "Drone"ları takip etme sistemi geliştirdiler.

Drone Takip Sistemi

Kullanımı her geçen gür artan droneların güvenlik ve gizlilik ihlallerine sebep olduğunu söyleyen Akman, bu araçların bilgi sağlayan mevcut bir kontrol mekanizması bulunmadığını belirtti. Hükümetler başta olmak üzere dünyanın bir çok kurumunun "Drone"ları kayıt altına alma ve kontrol etme talebinin bulunduğunu vurguladı. Bu yüzden "Drone Takip Sistemi" geliştirdiklerini söyleyen Akman;  "Mobil uygulama ile kullanıcılar, çevrelerinde uçan 'drone'lar hakkında farklı modlar ile bilgi sahibi olabiliyorlar. Bu modlardan biri olan harita modu ile kullanıcılar çevrelerinde uçan sisteme kayıtlı tüm 'drone'ları harita üzerinde anlık olarak görüntüleyebiliyorlar ve harita üzerindeki 'drone'lara tıklayarak tıkladıkları 'drone'un kime ait olduğunu görebiliyorlar.

Diğer bir mod olan kamera modunda ise kullanıcılar gördükleri 'drone'ların fotoğrafını çekerek kime ait olduğunu görebiliyorlar. Kamera modunda, kullanıcıların, fotoğrafını çektiği şeyin bir 'drone' olmaması veya fotoğrafı çektiği yönde sisteme kayıtlı bir 'drone' bulunmaması halinde bir bilgi mesajı gösteriliyor. Kullanıcılar, aynı zamanda liste modu ile çevresindeki 'drone'ları en yakındaki başta olmak üzere listeleyebiliyor. Kullanıcılar, harita, kamera ve liste modlarıyla tespit ettikleri 'drone' ve sahibi hakkındaki bilgiler ile 'drone'un kullanıcıya olan uzaklığı gibi bilgilere ulaşabiliyor. İlgili 'drone'u yetkililere şikayet edebiliyorlar." dedi.

Bu sistemi kullanmak için cihazlara çip yerleştirdiklerini söyleyen Akman, "drone"ları bu sayede kontrol edebilir ve konumlarını veri tabanlarında saklayarak anlık olarak öğrenilebilir olduğunu da belirtti. Bir sonraki süreç için üretici firmalar ve hükümetler ile bu sistemi standart hale getirmek için görüşmeler yapmayı planlıyorlar. Destek verildiği sürece bu projeyi geliştireceklerini, özellikle güvenlik alanında yararlı olabileceğini de söyledi.