AMD yeni işlemcilerinde önbelleği arşa çıkarıyor      


AMD yeni işlemcilerinde kullandığı 3D çip teknolojisiyle performansı arttırdı. Sektörde büyük dikkat çeken işlemciler, kısa süre içerisinde piyasada geniş bir yer bulabilir.

 Computex 2021’de yaptığı özel tanıtımları ile tüm dünyada dikkat çeken AMD, işlemci stoku sorunu yaşanan bir dönemde yeni işlemcilerini duyurdu. Zen 3 mimarisine dayanan ve 3B yığınlı teknolojisine sahip yeni yongalar,  AMD tarafından özel olarak üretildi. Öyle ki işlemcilerden daha iyi verim alabilmek adına çekirdeklere yönelik özel bir optimizasyon gerçekleştiren şirket, dikey olarak yığılmış ek 64 MB 7nm SRAM önbellek sayesinde önbellekte 3 kata varan bir artış yaşanmasını sağlamış. Bu durum, Ryzen’in 192 MB’a kadar L3 önbellek imkanı sunuyor.

1080P oyunlarda performans yüzde 15 artış gösterdi

Yeni işlemci teknolojileri için yapılan tanıtımda AMD CEO’su Lisa Su tarafından cihazlar gerçek performansıyla da gösterildi. Ryzen 9 5900X modeli için hazırlanan bir prototopin kullanıldığı testlerde, 1080P kalitesindeki oyunlarda diğer modellere göre elde edilen performans ve hız yüzde 15 oranında artış gösterdi.  Tanıtımdaki açıklamalara göre mevcut artış Dota 2, Monster Hunter World, League of Legends ve Fortnite gibi dünya genelinde en çok tercih edilen ve popüler oyunlarda kolaylıkla yakalanabilecek.

Ryzen 5000 modellerinde kullanılan 7 nm düğüm ve Zen 3 mimarisi ile böylesine bir başarıya ulaşılması, AMD mühendisleri tarafından arka planda nasıl bir yoğun çalışmanın gerçekleştirildiğini de gözler önüme serdi.

AMD 3D çip, sektörde dikkat çekti

AMD’nin yeni teknolojisinde elde ettiği başarı 3D sistemiyle sağlandı. Çipe eklenen önbellek yongası için hem fiziksel hem de yazılımsal olarak özel müdahaleler yapan AMD; kalıpta yaptığı inceltme ile ve bir silikon ile çipin standart Ryzen işlemcilere dönüşmesini sağlıyor. Böylece önbellek tarafında yapılan yükseltmeler, işlemcilerin daha zorlu görevlerde daha iyi bir performans sergilemesini sağlıyor. Üstelik açıklamalara göre mevcut teknoloji, enerji tasarrufunda da diğer modellere göre daha cazip durumda. 3D V-Cache teknolojisine sahip Ryzen 9 5900X ile yapılan testlerde, standart 5900X modeline göre karşılaştırma da yapılmış durumda. İki donanım arasındaki fark yüzde 12.

Şirketin yeni teknoloji için hazırladığı bir animasyon şöyle;

AMD 3D Chiplet Technology: A packaging breakthrough for high-performance computing.

— AMD (@AMD) June 1, 2021