Google'a Avrupa Komisyonun'dan 2.4 Milyar Avro Ceza Yedi - Haberler - indir.com

Google'a Avrupa Komisyonun'dan 2.4 Milyar Avro Ceza Yedi

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 49 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-06-27 15:00:54
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Avrupa Komisyon cephesinden internet devi Google'a büyük bir para cezası geldi. Bir süredir devam eden Google ile alakalı soruşturma sonunda sonuçlandı. Sonuç arama motoru devi Google'a hiç yaramazken, komisyon üyesi Margrethe Vestager tarafından yapılan açıklama ile şirkete arama sonuçlarında hakimiyet kurarak kullanıcıları doğrudan kendi ürünlerine yönlendirdiği için 2.42 milyar avro (9.55 milyar TL) ceza kesildi. Ayrıca verilen bu para cezasının miktarı şuana kadar Avrupa Komisyonu kapsamında verilmiş en büyük maddi ceza olarak tarihteki yerini aldı. Bundan önce 2014 yılında Intel'e 1.06 milyar avroluk bir para cezası kesilmişti.

Bu konuyla alakalı konuşma yapan Vestager, Google'ın birçok yenilikçi ürün ve servisle kullanıcı hayatını kolaylaştırdığını dile getiriyor. Fakat karşılaştırmalı alışveriş servisi için kendi ürünlerini rakiplerden daha iyi gösterme yoluna gittiğini ifade eden Vestager, uygulanan bu strateji ile beraber kullanıcıları yanıltmaktan doları ve Pazar hakimiyetini kötüye kullandığından ötürü Google'a böyle bir cezai işlemin uygulandığını ifade ediyor. Diğer yandan yapılan arama sonuçlarında kendi ürünlerini öne çıkarttığı ve rakipleri ise aşağılara çektiği tespit edilmiş durumda. Google'ın izlemiş olduğu bu stratejinin ise Avrupa Birliği kurallarına aykırı olduğunu ifade ediyor ve yenilikçi ve eşit şartlarda bir rekabetin olması gerektiğini ifade ediyor.

Komisyon tarafından açıklanana göre Google Alışveriş bağlantıları ile oynama yaptığı ve rkaip web sitelerinde Fransa'da yüzde 80'lik trafik düşüşü yaşandığı tespit edilmiş durumda. Birleşik Krallık ve Almanya'da ise sırayla yüzde 85 ve 92 seviyelerinde bir yükselme olduğu gözüküyor. Bu ani düşüşlerin bazı zamanlar normal trafiğe binmesi ancak eski performansına erişmediğini ifade ediyor. Bu kurallar doğrultusunda önümüzdeki 90 gün içerisinde cezaya konu olan bu stratejinin ve arama motoru hilelerinin son bulması talimatı verildi. Google ise bu durumlara devam ederse, cezaların dahada büyümesi bekleniyor.





PAYLAŞ