Global Game Jam Selçuk Tamamlandı! - Haberler - indir.com

Global Game Jam Selçuk Tamamlandı!

Tahmini Okuma Süresi : 6 ' 51 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-01-30 00:00:00
Editör : Zafer YILMAZKARA
Kategori : Donanım

Dünyanın en büyük açık kaynaklı oyun geliştirme etkinliği olarak bilinen Global Game Jam'in (GGJ) Selçuk Üniversitesi'ndeki etkinliği tamamlandı. 23 - 25 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen etkinlikle ilgili bazı veriler ve bilgiler GGJ Selçuk ekibi tarafından paylaşıldı. Buna göre;

indir.com'un basın sponsorluğunu yaptığı Global Game Jam (GGJ) Selçuk'un Facebook sayfası üzerinden yapılan gönderiler 2401 kişi ile paylaşıldı. Etkinliğin resmi web sitesi yüzde 90.26'sı Türkiye'den, yüzde 9.74'ü Amerika ve Avrupa'dan olmak üzere toplamda 1547 kere görüntülendi. Ortalama oturum süresi ise 2 dakika.

GGJ Selçuk'un web sitesini Türkiye'den görüntüleyenlerin şehirlere göre dağılımı ise şöyle oldu;

Konya: Yüzde 54
Ankara: Yüzde 13.38
İstanbul: Yüzde 9.38
İzmir: Yüzde 3.80
Erzurum: Yüzde 3.80

Twitch GGJ Selçuk kanalı üzerinden 48 saat boyunca canlı yayınlanan etkinliği toplamda 713 kişi izledi.

Başvuru Detayları

Hacettepe Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Mevlana Üniversitesi, Yeni zellanda Üniversite, German Film School ve Necmettin Erbakan Üniversitesi'nden 48 öğrencinin başvurduğu GGJ Selçuk'a diğer kişilerle birlikte toplam 54 başvuru yapıldı.

GGJ Selçuk Meslek Dağılımıı

Öğrenciler genel olarak Üniversitelerin İngilizce, Bilgisayar Mühendisliği, 3D Animation, Bilgisayar Programcılığı, Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği bölümlerinde öğrenim görüyorlar. 

Başvurularda sınıf dağılımını gösteren grafiği aşağıda bulabilirsiniz. (diğer +4 anlamındadır, istatistiğe mezun dahil değildir.)

GGJ Selçuk

GGJ Selçuk etkinliğine başvuru yapanlardan 39'u Programcı, 10'u 2B Tasarımcısı ve 18'i de Bölüm,oyun ve kurgulayıcı olarak rol aldı. 3B Tasarımcı rolünü üstlenen 4 kişinin olduğu etkinlikte sesçi olarak ise 5 kişi rol aldı.

GGJ Seçuk

Etkinliğe katılan oyun geliştiricileri, oyunlarını tasarlama aşamasında farklı yazılım ve araçlardan faydalandı. Bu araçlardan Unity3D'yi 29 kişi, Adobe Photoshop'u 20 kişi ve 3ds MAX'i de 8 kişi kullandı. Geriye kalan diğer geliştiriciler ise Maya, Bender, Unreal Engine gibi araç ve yazılımlardan faydalandı.

GGJ Selçuk

Başvuru istatistiklerini yukarıda paylaştığımız GGJ Selçuk 2015 etkinliğinde 25 katılımcı hazır bulundu ve bu katılımcılardan 23 tanesi GGJ Selçuk Katılım Belgesi almaya hak kazandı. Diğer 2 kişi ise etkinlik kurallarına uymadıkları için diskalifiye edildi.

5 gruba bölünerek oyun geliştirme çalışması yapan 23 kişi, çalışmaların sonucunda birbirinden harika 5 oyun ortaya çıkardılar.

GGJ Selçuk 2015 Etkinliği Nasıl Geçti?

Etkinlik öncesi 'Oyun Geliştiricileri Buluşuyor' toplantısı yapılarak katılımcı sayısı ve talep oranının belirlenmesine yönelik bir duyuru çalışması yapıldı. Duyuruların ardından saat 12:00'da start alan etkinlikte ilk olarak Eren Utku tarafından Unity Başlangıç Eğitimi verildi.

GGJ Selçuk Eğitim

Eğitimin hemen ardından açılış videosu izlenen GGJ Selçuk'ta 'What We Do Now?' (Şimdi Ne Yaparız?) Evrensel temasının tüm dünyaya duyurulmasının ardından katılımcılar için 48 saatlik oyun geliştirme maratonu da başlamış oldu.

Dünya genelinde eşzamanlı olarak yapılan tüm Global Game Jam (GGJ) etkinliklerinde bu tema geçerli oldu. 

GGJ Selçuk Evrensel Teması

48 saatlik oyun geliştirme maratonunda ilk gün yani Cuma günü, takımların senaryo bulma çabalarıyla geçti. Gecenin geç saatlerine kadar geliştiriciler uykusuz ve ayakta kaldı. Senaryolarını bulan ekipler ise kendileri için etkinlik alanında hazırlanan yer yataklarında dinlenme fırsatı buldular.

Etkinliğin ikinci yani Cumartesi günü geliştiriciler birbirlerine yardım ettiler ve fikirlerini birbirlerinden saklamak yerine senaryoları kendi aralarında paylaşmayı tercih ettiler. Etkinlik ekibi ise kendi imkanlarını seferber ederek tüm teknik ve teknik olmayan sorunları çözmeye çalıştı.

Yemek aralarında oldukça hoş ve samimi sohbetlere sahne olan GGJ Selçuk 2015'te 48 saatlik oyun geliştirme süresinin sona ermesinden sonra jammer'lar yaptıkları oyunların kaynak dosyalarını ve çalıştırılabilir hallerini yükleyerek bu yorucu süreci tamamladılar. Etkinlik anında yaşananları gösteren görsellere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yapılan oyunlar ise GGJ Selçuk Games adresine yüklendi ve daha sonra jammer'lar yaptıkları oyunları sahneye çıkarak sunumlar halinde diğer jammer'lara tanıttılar ve anlattılar.

GGJ Selcuk Sunum

Oyunlara jammer'lar kendi yaptıkları oyuna oy vermemek şartı ile tema bağlantısını da göz ardı etmeden oyladılar. Oylama sonucunda da en beğenilen oyun seçimi yapıldı. Bu seçimi ise katılımcılar oylayarak belirledi.

En beğenilen oyunu yapan takımın tüm üyelerine toplamda 6 adet Logitech G103 verildi. Bunun yanı sıra etkinlik alanında yapılan sosyal medya etkinliğine katılan kişiler arasında yapılan çekilişle de 3 adet Logitech G103 hediye edildi.

GGJ Selçuk Hediye

Ayrıca katılımcıların hiç birinin eli boş dönmesini istemeyen GGJ ekibi hediye almayan herkese Mount & Blade: Fire and Sword oyunu hediye edildi.

GGJ Selçuk ilk defa yapılmasına rağmen katılımcıların çok güzel oyunlar çıkardığı, çok mutlu ayrıldıkları ve güzel bir anı olarak hatırlayacakları etkinlik olarak hafızalarda yer etti.





PAYLAŞ