Zoom için dört aşamalı uçtan uca şifreleme dönemi başlıyor - Haberler - indir.com

Zoom için dört aşamalı uçtan uca şifreleme dönemi başlıyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 27 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-10-15 19:00:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Pandemi döneminde büyük bir yol kateden Zoom, kullanıcılarının güvenlik konusundaki endişelerini gidermek adına büyük bir adım attı. Zoom kullanıcılarının güvenliğini uçtan uca şifreleme yöntemiyle sağlayacak.

Bu yılın başlarında güvenlik ihlalleriyle gündeme gelen Zoom, pandemi döneminde yaptığı geliştirmelerle birlikte dünya çapında en çok kullanılan video konferans uygulaması oldu. Artan taleplerle hızlı bir büyüme gösteren Zoom, kullanıcılarının güvenlik konusundaki endişelerini giderebilmek ve kullanıcı deneyimini arttırmak adına sürekli olarak güncelleme ve geliştirmeler yapıyor.

Zoom ile rekabet içinde olan Google Meet görüşme kişi limitini 49'a çıkardıZoom ile rekabet içinde olan Google Meet görüşme kişi limitini 49'a çıkardı

Pandemi döneminde ve sonrasında genellikle ders ve toplantı durumlarda kullanılan Zoom uçtan uca şifreleme yöntemiyle çok daha güvenli bir hale gelecek. Dört adımlık bu sistemin faaliyete geçme süreci bugün düzenlenen Zoomtopia etkinliğinde açıklandı.

Zoomtopia etkinliğinde sınıflar ve etkinlikler için yeni entegre platformunu tanıtan şirket, bunlara ek olarak Zapps ile üçüncü parti uygulamaların da Zoom içerisinde kullanılabilmesinin de yolunu açtı. Bir süredir gündemde olan uçtan uca şifreleme yöntemi hakkında da resmi açıklama yapan şirket bu yöntemi hayata geçireceklerini açıkladı.

Hatırlarsanız Zoom’un uçtan uca şifreleme yöntemine geçiş yapacağı daha önce sızıntılarla gündeme gelmişti. Bir süredir konuşulan ve beklenen yöntem hakkında gelen bilgiler Zoom’un bu hizmeti sadece ücretli kullanıcılarına sunacağı yönündeydi. Dünya çapında büyük bir tepki çeken bu söylentilerin ardından şirket bu konu hakkında geri adım atarak özelliği bütün kullanıcılarının hizmetine sunacağını açıklamıştı.

Zoom artık daha güvenli olacak

Platformun yeni planı doğrultusunda artık Zoom’dan ücretsiz olarak yararlanan kullanıcıların bilgileri de uçtan uca şifreleme yöntemiyle korunacak. Ücretsiz Zoom kullananlar artık uçtan uca şifrelemeye tek seferlik mobil doğrulama sürecinden sonra erişebilecekler. Bu da kullanıcıların platforma mobil telefon numaraları ile giriş yapmalarını gerektirecek gibi duruyor.

Zoom uzaktan çalışanlar için Zoom for Home özelliğini duyurdu

Zoom kullanıcıları verilerini korumak için şimdilik GCM şifreleme sistemini kullanılıyor. Bir kişi toplantıyı açtığında şifreleri onun tarafından oluşturuluyor. Diğer kullanıcılara verilen şifreleme bilgileri de o cihazdan gidiyor. Hem bu sistemde hem de E2EE adı verilen uçtan uca şifrelemede Zoom, şifrelerin nasıl açılacağını bilmiyor.

Yeni yöntemin platforma entegre edilmesiyle birlikte Zoom kullanıcıları ekranlarının sol üst kısmında yer alan yeşil bir kalkan gördüklerinde uçtan uca şifrelemenin aktif anlayabilecekler. Ayrıca tüm kullanıcılar da güvenlik numaralarını görebilecekler. WhatsApp, Telegram ve Messenger gibi popüler uygulamaların da uçtan uca şifreleme yöntemini kullandığını düşünürsek Zoom güvenlik konusunda kullanıcılarının beklentilerini karşılayacak gibi duruyır. Haftaya kullanılabilir duruma gelecek olan özelliğin veri gizliliğinde beklenen korumayı sağlayıp sağlayamayacağını ilerleyen zamanlarda göreceğiz.


İlgili uygulamalar
Zoom sanal arkaplan özelliği Android’e geldiZoom sanal arkaplan özelliği Android’e geldi
Türkiye'de Zoom kullanımı dört kat arttıTürkiye'de Zoom kullanımı dört kat arttı

PAYLAŞ