Youtuberlara ek vergi geldi! - Haberler - indir.com

Youtuberlara ek vergi geldi!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 45 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-10 10:16:01
Editör : Kadir Kılıç
Kategori : Sosyal Medya

YouTube dünya üzerinde bir çok ülkeye video yayın hizmeti sağlıyor. Bununla birlikte dünya üzerindeki tüm Youtuberlara ek vergi geleceği duyuruldu. ABD kaynaklı izleyicilerden elde edilen kazançlardan vergi kesintisi yapacağını açıkladı. Bu açıklama ile Türkiye dahil ABD dışındaki Youtuberlar vergi bilgilerini 31 Mayısa kadar Youtube'a bildirmeleri gerekiyor. 31 Mayıs'a kadar gönderilen vergi bilgileriyle ABD kaynaklı izleyicilerden elde edilen gelirlere yüzde 0-30 arasında stopaj da uygulanacak. 

İçerik üreticilerinin gözde platformu Youtube'dan bu kez üzücü haber geldi. 

Google Keşfet için YouTube videolarını öne çıkaracak Google Keşfet için YouTube videolarını öne çıkaracak "Kısa videolar" özelliği yayımlandı

Youtube gelirlerine ek vergi!

Yapılan bu açıklama ile birlikte Türkiye dahil ABD dışında içerik üreticilerinden vergi bilgilerini en kısa sürede göndermelerini isteyen Youtube ekibi, "Eğer bu bilgileri paylaşmazsanız toplam kazancınızdan %24'e varan kesinti yapılabilir." bildirimi yapıldı.

Google tarafından yapılan bu bilgilendirmenin sebebi ABD'deki Gelirler Yasası sebebiyle olduğu gözüküyor, işte ABD izleyicileri için ek vergi kesintisinin sebebi;

"Amerika Birleşik Devletleri Milli Gelirler Yasasının 3.Bölümüne uyarınca Google'ın Youtube iş ortağı programı kapsamında bir içerik üreticisi Youtubeda ABD'de yaşayan izleyiciler üzerinden telif geliri elde ediyorsa vergi bilgilerrini toplamak, vergi kesintisi yapmak ve bunu Ulusal Gelir İdaresine bildirmek Google'ın en büyük sorumluluğudur. Eğer ABD'deki izleyiciler üzerinden gelir elde ediliyorsa Google, 2021 yılının Haziran ayında vergi kesintisi yapacak."

Google 31 Mayıs'a Kadar Bekliyor

Youtubeda sürekli olarak para kazanan içerik üreticileri hangi ülkede olduğu fark etmeksizin ABD için vergi kesmeye başlayacaktır. Youtube içerik üreticilerini mail yoluyla vergi için dürterken bir yandan da Adsense hesabı üzerinden farklı bir bildirim mevcut;

"Haziran 2021 tarihinden itibaren Google, ABD'deki izleyicilerden elde ettiğiniz gelirlerden ABD vergileri için kesinti yapmaya başlayabilir. Lütfen ABD vergi bilgilerinizi AdSenseden en kısa sürede gönderin. Vergi bilgilerinizi 31 Mayıs 2021 tarihine kadar sağlamamanız durumunda Google'ın dünya genelinde toplam kazancınızdan %24'e kadar kesinti yapacaktır. AABD'de ikamet eden bir içerik üreticisi iseniz vergi bilgilerinizi daha önce göndermiş olabilirsiniz. Emin olmak için Adsense hesabınızda bulunan vergi bilgilerini kontrol edin"

ABD'li Youtuberlara ek vergi uygulanmayacak

Google'ın İş Ortağı Youtube ile ilgili bilgilendirme sayfasında vergi hakkında detaylı bilgiler bulunuyor, bu bilgiler arasında şu ifadeler de yer aldı:

"ABD dışındaki içerik üreticileri ABD vergi bilgileri gönderirseniz, stopaj oranları ABD'deki izleyiciler üzerinden elde ettiğiniz kazançlardan %0-30 arasında ve ülkenizin ABD ile bir anlaşması olup olmadığına bağlıdır.

-ABD'deki içerik üreticileri: Geçerli vergi bilgilerini paylaştıysanız Google kazançlarından vergi kesintisi yapmayacaktır."


İlgili uygulamalar
YouTube Shorts kullanıma sunulduYouTube Shorts kullanıma sunuldu
YouTube'a 17 Mart'a kadar süre verildiYouTube'a 17 Mart'a kadar süre verildi

PAYLAŞ