Yerli oyun sektörü 5 yılda 2.4 milyar dolar yabancı yatırım aldı - Haberler - indir.com

Yerli oyun sektörü 5 yılda 2.4 milyar dolar yabancı yatırım aldı

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 54 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-08-19 11:30:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Ülkemizin mobil oyun sektörü özellikle yabancı yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Bloomberg kaynaklı bir habere göre Türkiye’de oyun geliştiricileri son 5 yıldan Netmarble Corp, Tencent Holdigs ve Zynga Inc gibi şirketlerden 2.4 milyar dolara kadar yatırım aldı. Türkiye’de geliştirilen kolay oynanabilir oyunları yüz milyonlarca kez indirildiği belirtiliyor. Newzoo International BV’ye göre dünya genelinde sektörün bu yıl yüzde 9.3 büyüyerek 160 milyar dolar seviyesine erişeceği bekleniyor. Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği’nin Başkanı Özgür Karayalçın’a göre ilgi devam edecek. TL’nin dolar karşısında değerini kaybetmesi, gelirlerin önemli bir kısmı uluslararası pazarlardan gelen büyük oyun şirketlerinin Türkiye gibi pazarlara yönelmesine sebep oluyor. Ayrıca oyunun haftalar içerisinde geliştirilip, test edilip, indirilebilir hale gelmesi yatırımcıların dikkatini çeken konulardan oluyor.

Türkiye’ye 5 yılda 2.4 milyar dolar yatırım

Türkiye'de mobil kullanım oranlarıTürkiye'de mobil kullanım oranları

Bloomberg analisti Matthew Kanterman, "Düşük maliyet ve Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'ya göre Doğu Avrupa ve Orta Doğu gibi bölgelerde oyun geliştirenlerin sayısının fazla olması, Batılı şirketlerin Türkiye gibi ülkelere ilgisini artırdı" diyor. Zynga, İstanbul merkezli Rollic Games’in yüzde 80 hissesini bu ay 168 milyar dolar karşılığında aldı. Rollic Games, Temmuz ayının en çok indirilen oyunlarından olan TAngle Master 3D’nin geliştiricisiydi. San Francisco merkezli şirketin, bu yıl ki ikinci anlaşması oldu. Şirket, Türkiye’de bulunan mobil oyun stüdyosu Peak’i ise 1.8 milyar dolara satın aldı. Sensor Tower’a göre Peak’ın geliştirdiği Toon Blast Temmuz ayında 600 binden fazla indirildi ve 14 milyon dolar kazandı. Dünyanın en popüler oyunlarından olan Candy Crush Saha ise 11 milyon kez indirildi ve 16 milyon kazandırdı.

İstanbul merkezli bir başka yeni kurulan şirketleri takip eden Startups.Watch’un kurucularından Serkan Ünsal’a göre büyük anlaşmalar dışında 2015’ten beri onlarca oyun şirketi toplam 2.8 milyon dolarlık yatırım çekti.


PUBG Mobile Library Map gizem perdesini aralıyorPUBG Mobile Library Map gizem perdesini aralıyor
AMD’nin yükselişi en çok mobil pazarındaAMD’nin yükselişi en çok mobil pazarında

PAYLAŞ