Yerli malı etiketine zorunluluk getirildi - Haberler - indir.com

Yerli malı etiketine zorunluluk getirildi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 15 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-09-18 18:10:00
Editör : Duygu Darılmaz
Kategori : Etkinlik

Bakanlık tarafından gelen yazılı açıklama ile birlikte, üretimi Türkiye’de gerçekleşen mallara, yerli malı etiketinin basılması zorunlu hale geldi.

Bilindiği üzere ülkemiz bir süredir ekonomik anlamda zor günler yaşıyor. Bu konuya çözüm geliştirebilmek adına, bazı adımlar atılıyor ve fikirler üretiliyor. Bakanlık bu anlamda ürettiği çözümlerden birini, geçtiğimiz günlerde resmi olarak duyurdu. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, bundan sonrasında üretimi Türkiye’de gerçekleşen mallar için, Türk Malı etiketinin basılmasının zorunlu hale getirildiği söylendi.

Bakanlık yaptığı yazılı açıklamasında, perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ilişkin satış fiyatı, birim fiyatı, malın ayırıcı özelliği ve üretim yeri hususlarının 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 54'üncü maddesinde ve bu maddeye dayanılarak çıkarılan Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde, düzenleme yapıldığı söylendi.

Etiketlere Türk Bayrağı konulması fikri, ilgiyle karşılandı

Türk malı olan ürünlerin ayırdını yapabilmek için bazı fikirler öne atılıyordu. Geçtiğimiz haftalarda da ATV’de ortaya atılan bir fikirde, Türk malı olan ürünlerin ayırt edilmesi için ürünlerin üzerine Türk Bayrağı konulabileceği söylenmişti. Bu fikir, halk tarafından ilgiyle karşılanınca Ticaret Bakanlığı bu konuyu değerlendirdi ve düzenlemeye gitti. Düzenleme kapsamında, artık ülkemizde üretimi yapılan malların üzerinde, Türk malı olduğunu belli eden etiketin yer alması zorunlu oldu.

Yazılı açıklama, resmi gazetede “Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” başlığı ile yayınlandı ve bu kuralın 15 gün içerisinde uygulamaya konulması gerektiği vurgulandı. Açıklamada, “Diğer yandan, tüketicilerin yerli ürünler hakkında bilgi sahibi olması, yerli ürünlerin tüketiminin özendirilmesi, teşvik edilmesi ve söz konusu ürünlerle ilgili farkındalık oluşturulması amacıyla Türkiye'de üretilen mallar için etiketlerin üzerine yerli olduğunu belirtir nitelikte ayırt edici işaret konulması zorunluluğu getirilerek ekonomik istikrara katkı sağlanması amaçlanmıştır.” ifadelerine de yer verildi. Ürünlerin üzerinde, bakanlıkça tespit edilmiş bir logo, resim veya işaret yer alacak.





PAYLAŞ