Yapay zeka insanların sesinden koronavirüs olup olmadıklarını tespit edecek - Haberler - indir.com

Yapay zeka insanların sesinden koronavirüs olup olmadıklarını tespit edecek

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 46 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-05-04 19:00:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Neredeyse hayatımızın her alanında karşımıza çıkan yapay zeka, corona virüs salgınıyla baş edebilmek adına yardımcı olacak. Yeni bir yapay zeka, insanların konuşmalarından yola çıkarak COVID-19 tanısı koyabilmeyi amaçlıyor. Korona virüs son zamanlarda en çok duyduğumuz kelimelerden biri haline geldi. Çin'de ortaya çıktıktan sonra dünyaya yayılarak pandemi haline gelen hastalık neredeyse bütün dünyaya bulaştı. Dünya Sağlık Örgütü'nün yanı sıra daha pek çok kişi bu salgına tedavi bulmak amacıyla çalışıyor. 

Korona virüs salgını ile ilgili şu an için bilmediğimiz birçok şey vardır. Bunun yanı sıra virüs hakkında bildiklerimizi kullanarak tahminler yürütmeye ve ilerlemeye çalışıyor. Bu sırda yapay zeka uzmanları da hastalığa teşhis koymak konusunda çalışmalar yapıyorlar.

Corona virüsünü erkenden teşhis eden akıllı yüzükCorona virüsünü erkenden teşhis eden akıllı yüzük

Sesten COVID-19 tanısı yapılabilir

Şu anda birden fazla kuruluş, konuşmaları dinleyerek COVID-19 tanısı yapmak için yapay zeka üzerinde çalışıyor. Bu ekiplerden birincisi Harvard ve MIT bünyesinde yer alan bilim insanlarından oluşuyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs için teşhis yapabilecek olan yapay zekalar üzerinde çalışıyor. Ekibinin amacı sadece hastalığı taşıyan kişilerin seslerinden belirgin olan işaretleri tanımlayabilmek ve bu şekilde teşhis koymayı daha kolay hale getirmek. 

Buna ek olarak bir diğer girişim de Voca.ai'nin çalışması oldu. Bu organizasyonda diğerleri ile benzerlik gösteren bir amaca sahiptir. Bu nedenle de hasta ya da sağlıklı kişilerden, gönüllük esasına dayalı olarak konuşma ve ses örnekleri topluyor. Corona virüs ile ilgili yapılan çalışmalardan bir diğeri de Carnegie Mellon Üniversitesi’ne bağlı olan CyLab’da gerçekleştiriliyor. Bu ekip tarafından geliştirilen yapay zeka, ses kayıtlarını kullanarak kişilerin COVID-19 için test edilip edilmediğini de tespit edebiliyor. Laboratuvar yaptıkları testlerin geçerli bir tıbbı niteliği olmadığı dile getirilse de organizasyondan çevrimiçi testlerini kaldırması isteniyor. 

Yapay zekayı kullanmak pek de kolay değil

CyLab ekibi, üniversitenin çevrimiçi testleri neden kaldırmalarını istediğini anladıklarını ifade etse de bu sürecin, hastalık hakkında bilgi toplamak için çok önemli fırsatlar sunduğunu belirtiyor. Hastalığı tanımamız için daha fazla bilgi toplamamız gerekiyor.

MIT ve Harvard’da profesör olarak görev yapan Satrajit Ghosh da daha önce yaptığı açıklamada daha fazla veriye sahip olmanın öneminin altını çizmişti. Ghosh’a göre farklı semptomları ve virüsten etkilenen kişilerin yaşadığı değişimleri anlamak için daha çok veri toplanması gerekiyor. Corona virüs ile ilgili yapılan bu çalışmalar şu an için başlangıç aşamasında olup her şey yolunda giderse bilim insanları büyük bir başarı elde etmiş olacaklar. Konuyla ilgili olan çalışmaların her birine hızla devam ediliyor. 

 


Instagram Corona virüsü için geliştirdiği yeni özellik test aşamasındaInstagram Corona virüsü için geliştirdiği yeni özellik test aşamasında
Online corona virüsü testi nasıl yapılır?Online corona virüsü testi nasıl yapılır?
Corona virüs için WhatsApp Danışma Hattı kurulduCorona virüs için WhatsApp Danışma Hattı kuruldu

PAYLAŞ