Web sitelerinden, mobil cihazlardan, müşterilerden, satıcılardan veya diğer kaynaklardan veri toplamanın günümüz rekabetçi ortamında hayatta kalmanın anahtarı olduğu bir sır değil. Rekabette avantaj elde etmek, fırsatlar yaratmak gibi farklı sebeplerle veri toplama işlemi yapılırken 2018 ve 2019 yılının en önemli gündemlerinden birisi de veri toplama oldu. Üstelik yeni başlatılan veri eşleme özellikleri ile birlikte bu alandaki tartışmalar ile birlikte durum farklı bir boyuta ulaşmış durumda. Peki, veri eşleme nedir? 

Facebook, uygulamalardan izniniz olmadan veri alıyor 

Veri eşleme ne yapar?

Veri haritalama, verilerin nasıl bir yol izleyeceğinin belirlenmesini sağladığı gibi hazırlanan haritalar dahilinde veri eşleme işlemleri yapılmaktadır.  Veri kaynaklarından gelen verileri, veri depolama alanına taşıyarak kaydeden ve buradaki verilerle eşleşip eşleşmediğini kontrol eden sistem, veri eşleme olarak adlandırılmaktadır. Alan adları, telefon numaraları, e-mailler, URL’ler, finansal rakamlar gibi çok farklı veri, veri eşleme dahilinde önceki verilerle eşleştirilebilmektedir.

Veri eşlemenin yararları

Veri eşleme ile elde edilen kaliteli veriler, etkili veri analizi sağlar. Etkili veri analizi, işletmelerin ya da büyük şirketlerin bugünün piyasasında ihtiyaç duyulan hızda ve güvenlikte kararlar almasını sağlar.

Veri eşleme yöntemleri nelerdir?

Veri toplama ve eşleme çalışması yapacak şirketler için 3 farklı yöntem bulunmaktadır.  Bu açıdan çalışmalara başlamadan önce, kişilerin bu 3 yöntemden en uygun olanını tercih etmesi gerekecektir.

Şirket içi veri eşleme

Şirketin veri topladığı kaynaklardan gelen verilerin şirket içinde toplandığı yöntemdir. Daha güvenli, erişilebilir ve kontrollü olması nedeniyle tercih edilebilir. Ancak, kendi verilerinize çok hızlı bir şekilde erişim istenmiyorsa şirket içi veri eşlemesi; donanım, yazılım ve diğer ekipmanların satın alınması ve bakımı nedeniyle uzun vadede genellikle uygunsuz ve yüksek maliyetli olacaktır.

Açık kaynak veri eşleme

Açık kaynaklı veri işleme araçları oldukça uygun maliyetli olabilmektedir. Üstelik bu araçlar hem güvenilir hem de verimlidir.

Bulut tabanlı veri eşleme

Günümüz kuruluşlarının ihtiyaçlarını karşılamak söz konusu olduğunda, bulut tabanlı veri eşleme araçları; hızlı, esnek ve ölçeklenebilir olmaları sayesinde en çok tercih edilen seçeneği oluşturmaktadır.  

Tarayıcıların kullanıcılardan topladığı 10 veri türü

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir