Twitter CEO'su Jack Dorsey'in ilk tweeti 2,5 milyon dolara satıldı! NFT nedir? - Haberler - indir.com

Twitter CEO'su Jack Dorsey'in ilk tweeti 2,5 milyon dolara satıldı! NFT nedir?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 11 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-08 15:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

NFT Pazaryeri Valuables BY Cent üzerinden açık artırma şeklinde sunulan tweet, en son 294 bin 444 dolar ile @Lomashuk'tan teklif aldı. Valuables'da Elon Musk, Lindsay Lohan ve hatta ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e ait pek çok tweet yer alıyor. Twitter CEO'su Jack Dorsey, Twitter'ın kurulduğu tarih olan 21 Mart 2006'da Twitter'da attığı ilk tweetini NFT (Non-Fungible Token) haline getirerek satışa sunuldu. Dorsey, söz konusu bu tweeti dijital içerikler için NFT Pazaryeri olan Valuables BY Cent üzerinden açık artırmayla sunuldu. Açık artırmada şu an için son teklif 294 bin 444 dolar ile @Lomashuk'a ait. Açık artırmaya 2.5 milyon dolarlık teklif verildi. Mizah tweetlerle adından söz ettiren Sina Estavi, mizahi tweetlere vermiş olduğu Sina Estavi bu mizahi tweetlere vermiş olduğu Türkçe cevaplarla dikkat çeker. Estavi, Türkçe'yi nasıl öğrendiği sorusuna ise "Aslen Türk'üm" diye cevap verdi.

Bilmeyenler için belirtmek gerekirse NFT'nin özel bir kriptomatik token türü olduğunu ve kopyalandığı belirtildi. NFT haline çevrilen içerikler, orijinalliği koruyor ve koleksiyonerler için adeta bir sanat eseri ya da tarihi eser olarak konumlandırıldı. İletişim ve bilgi aktarımı konusunda her geçen yıl daha fazla dijitalleştiğimiz düşünülürse, koleksiyonerlerin gelecek yüzyıllarda tweetleri tarihi eser olarak konumlandıracağı aktarıldı. 

Twitter'ın son güncellemesinin ardından bildirim sayfası çöktüTwitter'ın son güncellemesinin ardından bildirim sayfası çöktü

Non-Fungible-Token (NFT) Nedir?

Elon Musk'tan Kamala Harris'e satılık tweetler

Bu fikir doğrultusunda hareket eden Valuables BY Cent, Elon Musk'tan Lindsay Lohan'a ve hatta ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e ait olan daha birçok tweette bulunuyor. Tüm bu tweetler NFT'ye dönüştürüldü. Tweetin aslı halen platformda yayınlanmaya devam ediyor. Kullanıcılar tarafından telklif sunulduğu ve nihayetinde de satın altığını şey ise, yaratıcı tarafından imzalandığı ve doğrulandığı için benzersiz olan dijital bir tweet sertifikasıdır. Söz konusu bu imzalı dijital sertifika Valuables'da sadece bir kez veriliyor. Kriptografi kullanılarak imzalanıyor ve oriijnal olan bu tweet gönderdiği anda sahip olduğu, metin içerikleri, tweetin zaman damgası ve oluşturucunun kripto cüzdan adresindeki dijital imzadır. 

Valuables üzerinden nasıl gelir elde edilir?

Tweet satışından elde edilen gelirlerin yüzde 95'i orjinal tweet üreticisine, %5'i ise Valuables by Cent'e gidiyor. Tweeti alan kişi tekrar satılması gerekirse %87.5'i kendisine, %10'u orjinal tweet üreticisine ve 2.5% Cent'e gidiyor. Cent'in NFT odaklı ilk olarak sosyal ağ olduğunu eklemekte de fayda vardır. Adından da anlaşılacağı üzere Valuables, Cent tarafından üretildi. Valuables'da tweetlerinizi satışa çıkardığınız gibi Cent'te de müzikleri, blogları, fotoğrafları ve kripto-sanat eserlerini açık artırmaya sunabiliyorsunuz. Blockchain tekbnoloji ile beraber teklifler üzerinden gelir elde etmek daha kolay olurken, ilk olarak tanınmış kişiler ve influencerlar olmak üzere pek çok kişinin içeriklerini Valuables üzerinden satışa sunduğunu görmeye başlayabiliriz. 

Twitter'ın Pazaryeri vizyonu NFT tabanlı olabilir

Son aylar içerisinde ardarda yapılan satın alımların ardından platforma yeni özellikler ekleyen Twitter, dikkatini Cent ile yeni bir iş birliğine çevirmiş olabilir. Özellikle de son dönemler içerisinde Super Follows gibi içerik üreticilerin gelir elde etmesi için yeni modeller geliştiren Twitter, yeni bir pazaryeri kurmak adına hazırlıklara başladı. Hatırlamak gerekirse, Twitter CEO'su Jack Dorsey, yatırımcılarla yapmış olduğu görüşmede sosyal ağlarda kullanıcıların kendi öneri algoritmasını seçmesini sağlayacağını açıklamıştı. 


İlgili uygulamalar
Twitter TikTok'a rakip olacakTwitter TikTok'a rakip olacak
Twitter kullanıcıların takip ettiklerine abone olmalarını sağlayan Twitter kullanıcıların takip ettiklerine abone olmalarını sağlayan "Süper takip" özelliğini duyurdu
Clubhouse'a rakip olarak Twitter, Spaces özelliğinin Android testlerine başladıClubhouse'a rakip olarak Twitter, Spaces özelliğinin Android testlerine başladı

PAYLAŞ