Türkiye'deki Drone Uçuşları için Taslak Talimat Yayınlandı! - Haberler - indir.com

Türkiye'deki Drone Uçuşları için Taslak Talimat Yayınlandı!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 20 ''   Yayınlanma Zamanı : 2015-06-12 12:28:17
Editör : Hümeyra Aydınlı
Kategori : Donanım

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), uzun zamandır merakla beklenen İnsansız Hava Aracı Taslak Talimatı'nı yayınladı. SHT-İHA olarak adlandırılan taslakta insansız hava araçlarının tescili, operasyonları, seyrüsefer, bakım ve uçuşa elverişliliği ile verilecek hava trafik hizmetlerinin esasları yer alıyor.

Bu esaslar doğrultusunda Türk Hava Sahasında işletilecek İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemlerinin operasyonlarını, sistemleri kullanacak kişilerin sahip olması gereken nitelikleri, İHA'ların uçuşa elverişliliklerine dair hususları ve İHA operasyonları sırasında verilecek hava trafik hizmetleri kurallarına uyulması öngörülüyor.

500 gram ağırlığının üzerindeki tüm araçlar İnsansız Hava Aracı kategorisine girmesi de önemli özelliklerinden birisi. Buna göre; İHA0'da ağırlık 500 gram ? 25 kg, İHA1'de 4-25 kg, İHA2'de 25-150 kg İHA3'te ise 150 kilogram üzerindeki araçlar alınacak.

Ayrıca İHA0'da tescil zorunluluğu, pilot lisansı zorunluluğu bulunmazken kategori büyüdükçe tescil, onay, eğitim-bakım gibi maddeleri zorunlu kılınıyor.

"İHA ve sistemlerinin işleticileri/sahipleri Türk Hava Sahasında Uçuş Yapan Türk ve Yabancı Sivil Hava Araçlarının Yaptırması Gereken Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyet Sigortası Yönetmeliğine göre sigorta yaptırmak zorundadır ve sigortasız uçuş yapılması yasaktır" maddesi de yine taslağa ilişkin önemli maddeler arasında.

Taslakta ele alınan konulardan bir diğeri ise SHGM uçuşa yasak bölgeler. Bu bölgeler:

1- İrtifaya bağlı olmaksızın bir havalimanının belirlenmiş meydan referans noktası merkez alınarak 8 NM (15 km) alanda ve her iki yönde uzunlamasına 12 NM (22 km) ve her iki taraftan 2 NM (3,75 km) genişliğindeki sahada uçuşlar yasaklanacak.

2- Seyrüsefer yardımcı cihazları, helikopter pistleri, heliped, hava parkı, Genel Müdürlük internet sitesinde yayınlanmış olan denize/iniş kalkış alanlarda da İHA uçurmak yasak.

3- Askeri yasak bölgelerde, cezaevi ve güvenlik kısıtlı alanlarda ve NOTAM ile ilan edilen sahalarda da İHA'ların da uçması yasak olacak.

Taslak talimat hakkında görüş bildireceklerin 10 Temmuz 2015 tarihine kadar "Görüş Bildirme Formu"nu doldurmak suretiyle [email protected] adresine iletmeleri gerekiyor.





PAYLAŞ