Trendyol 330 milyon dolar yatırım alarak 11 milyar dolar değerlemeye ulaştı - Haberler - indir.com

Trendyol 330 milyon dolar yatırım alarak 11 milyar dolar değerlemeye ulaştı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 56 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-04-20 22:04:01
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Online alışveriş platformu Trendyol kısa bir süre önce gerçekleştirmiş olduğu sermaye artışı ile halihazırdaki ortaklığı Alibaba'dan 330 milyon dolar yatırım aldı ve şirket değerlemesi 11 milyar dolara çıktı. 

Türkiye'de e-ticaret alanında büyümesi ile beraber Trendyol dikkatleri üzerine çekiyor. Trendyol hem online market hem de yemek siparişi alanında etkin rol oynar. 2020'yi 347 milyon ürün satışı işe kapatan şirketin günlük olarak ortalama 1 milyona yakın ürün satışı yapmış gözüküyor. Elde edilen bu bilgiler 2020 yılına aittir. Güncel bilgiler Trendyol'un nasıl bir büyüme sağladığını gösteriyor. Trendyol'un değerlemesinin şu an için ne kadar olduğu, yılda ne kadar satış gerçekleştirdiği, ortaklarının hisselerini ne zaman Temmuz 2018'de şirkete ortak olan Alibaba'ya devredecekleri sık sık araştırılan konular arasındadır. İlk olarak belirtmek gerekirse, Trendyol'un Alibaba tarafından yakın zaman içerisinde gerçekleştirilen yatırım ile değerlemesi 11 milyar doları geride bıraktı. Kısa bir süre önce gerçekleşen yaklaşık olarak 220 milyon dolarlık yatırım Alibaba ek olarak yaklaşık %3 daha hisse aldı ve sermaye artışı ile beraber Trendyol değerlemesi 11 milyar doların biraz daha üzerinde çıkmayı başardı. 

Burada esas önemli olan noktaların başında ise 11 milyar dolar olmasından ziyade benzer bir şekilde sermaye artışı ile yani Alibaba tarafından içeriden  gerçekleşen yatırım turuyla Nisan 2020'de 3.75 milyar dolar değerlemeden gerçekleşmiş olmasıdır. Kısaca belirtmek gerekirse 2018 yılında Alibaba ortak olduğunda yaklaşık olarak 1 milyar değerlemeye sahip olan Trendyol, 2 yıl sonra 2020 yılında değerlemesini 3.75 milyar dolara, bundan 1 yıl sonra bugün de değerlemesini 11 milyar dolara çıkarmayı başardı.

Yeni yatırımlar, Trendyol'u Türkiye'nin en değerli şirketi yaptı

Trendyol'a yapılan bu yeni yatırım ile beraber şirket Türkiye'nin en değerli şirketi olma özelliğine sahiptir. Yapılan yatırımın ardından Alibaba'nın Trendyol'daki toplam hisse değeri %86.50'ye artarken, şirket kurucu ortağı Demet Mutlu %6.96, Evren Üçok %5.55, Begüm Tekin %0.78 ve Zeki Güçlü Kaya ise %0.21 hisse oranlarına sahip oldular. Elde edilen bilgilerden yola çıkarak Demet Mutlu ve Evren Üçok şu an için sahip odlukları hisse değeri yaklaşık olarak 767 milyon dolar ve 611 milyon dolar olarak  hesaplanıyor. Aynı şekilde Begüm Tekin'in 86 milyon dolar, Zeki Güçlü Kaya'nın ise 22 milyon dolarlık hisseleri hala el değmemiş bir şekilde Trendyol'da şirketin tamamının Alibaba tarafından satın alınmasını bekliyor. 

Elde edilen bu rakamlar şaşırtmayı başarsa da şu an için kesinleşmemiş bir durumda söz konusudur. Trendyol yapılan bu yatırım ile beraber yakalamış olduğu 11 milyar dolarlık değerleme pek de uzun sürmeyecek. Çünkü şirket şu an için 15 milyar dolar değerleme üzerinde yeni bir yatırım peşindedir. Öyle ki yatırımın 11 milyardan 15 milyara yükselme durumu söz konusudur. Trendyol'un 11 milyar dolarlık değerlenmesi ülke adına gurur verici bir durum olarak değerlendirildi. 

 

Kaynak: Webrazzi

 





PAYLAŞ