".tr" Alan Adı Yönetimi ODTÜ'den BTK'ya Geçti!

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 27 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-05-08 16:30:00
Editör : Emirkan Damar
Kategori : Donanım

Yıllık gelirinin en az 25 milyon türk lirası olduğu tahmin edilen ".tr" alan adının yönetimi uzun süredir ODTÜ'deyken BTK tarafına geçiş yaptı!

TR uzantılı alan adlarının sağlayıcısı ve bu alan adlarının tahsisi yetkisine sahip olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) yetkisi, ICANN'ın kararlarıyla birlikte Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) devredildi.

Google, arama sonuçlarında alan adı kullanmadan lokasyon bazlı göstermeye başladıGoogle, arama sonuçlarında alan adı kullanmadan lokasyon bazlı göstermeye başladı

.TR Alan Adı Uzantısının Yıllık Geliri Ortaya Çıktı!

ICANN tarafından hafta sonu yapılan yönetim kurulu toplantısında, TR uzantılı alan adının tahsisinin bölünmesi talebi onaylandı. Yeni alan adı yöneticisinin hükümete bağlı Türkiye'nin telekomünikasyon düzenleyicisi BTK olduğu onaylandı. ODTÜ ilk olarak 1991 yılında ICANN ile birlikte.tr alan adı uzantısını sağlayan ve bu alan adlarının tahsisini yürüten yetkili konumuna gelmişti. ODTÜ'nün 330 binden fazla .tr alan adı sahibi olduğunu ve yıllık minimum 25 milyon Türk lirası gelirinin olduğu tahmin ediliyordu.

ICANN'e bağlı olan IANA kurumunun, .tr alan adı uzantısı devrinin teslim sürecini açıklayan rapor yayınlanması bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl .tr alan adı uzantısı Anonymous uluslararası hacker örgütü tarafından saldırıya uğramıştı. Bu saldırıyla birlikte sitelere sağlıklı internet erişimini ciddi bir şekilde düşüren hacker örgütü, İş Bankası, Garanti Bankası ve Akbank gibi büyük bankaların da sunucusunu çökertmişti. Gerçekleşen olayda ODTÜ'ye güvenler oldukça düştü.


Ziraat Bankası, 20 Yıl Sonra Alan Adına Kavuştu!Ziraat Bankası, 20 Yıl Sonra Alan Adına Kavuştu!
Dofo.com ile milyonlarca alan adı bilgisine ulaşın!Dofo.com ile milyonlarca alan adı bilgisine ulaşın!

PAYLAŞ