Tim Cook'un açıklaması, Apple'a değer kaybettirdi - Haberler - indir.com

Tim Cook'un açıklaması, Apple'a değer kaybettirdi

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 12 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-01-03 15:45:00
Editör : Duygu Darılmaz
Kategori : Donanım

Apple CEO’su Tim Cook’un, iPhone’ları satamadıklarına dair yaptığı açıklama, Apple’a ciddi anlamda değer kaybı yaşattı.

Geride bıraktığımız 2018 yılını teknoloji şirketleri açısından değerlendirdiğimizde, Apple için sonuçların pek iç açıcı olmadığını söylemek mümkün. Apple, geçtiğimiz yıl az ürün tanıtması nedeniyle gündeme gelmişti. Bunun nedeni olarak, kendisini 2018 yılı Eylül ayında tanıttığı 3 iPhone modeline verdiği düşünüldü. Fakat iPhone modelleri, uçuk fiyatları ile tüketici kesimden oldukça fazla tepki aldı. Öyle ki Apple bu yıl ki iPhone satışlarında beklediği başarıyı yakalayamadı ve yerini rakibi Huawei’ye kaptırdı. iPHone satışlarının kötü gittiğine dair haberler zaman zaman gündemde yer alıyordu. Fakat bu durumun, şirketin CEO’su Tim Cook tarafından açıklanması, Apple’ı büyük oranda değer kaybına uğrattı.

Apple'ın katlanabilir iPhone'u görüldü

Apple, Tim Cook’un açıklamasından sonra 55 milyar dolar değer kaybetti

Apple, bugüne kadarki teknoloji şirketleri arasında en başarılı olanlardan biri olarak, tüm dünya tarafından kabul ediliyor. Fakat dev şirket için bu yıl pek de iyi geçmedi. Apple, 2018 yılının başlarında, değeri 1 trilyon doların üzerine çıkmış, dünyanın ilk şirketi olmayı başarmıştı. Fakat aynı yıl içerisinde, ciddi bir düşüş de yaşadı. 2018 yılında %32 değer kaybı yaşayan Apple’ın değeri, 750 milyar doların altına düştü. Tim Cook tarafından yapılan, CES 2019 finansal raporlarına ilişkin açıklama, Apple’ın değerinin daha da düşmesine neden oldu.

CES 2019 29 Ocak tarihinde 2019 birinci çeyreği finansal raporlara ilişkin bilgi verecek. Cook buna ilişkin açıklamasında, iPhone satışlarının beklenen  seviyenin altında kaldığını söyledi. Cook devamında, gelir tahminlerinin de gerilediğini belirterek, 89-93 milyar dolar gelir tahmininden, 84 milyar dolara düştü. Cook, satışlardaki bu düşüşün nedeni olarak, ABD ve Çin arasındaki gerginliği işaret etti. Gerginliğin, Çin pazarındaki satışları ciddi anlamda etkilediğini dile getirdi. Çin akıllı telefon pazarında dünyanın en büyüğü olarak biliniyor. Çin’in Hayri Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’sındaki Apple büyümesinin yavaşlaması da Cook’un söylediğine göre Apple’ı görünenden çok daha fazla etkiledi.

Tim Cook tarafından yapılan, Apple’ın gelir hedefinin düştüğü açıklamasının hemen ardından, Apple borsada değer kaybı yaşadı. Açıklamanın üzerinden çok geçmeden, Apple senetleri %7,5 değer kaybı yaşadı ve 146.23 dolara geriledi. Tim Cook, mektubun bir ön bilgilendirme olduğunu ve 29 Ocak’taki finansal raporların farklı olabileceğini söylemiş olsa da bu durum Apple’ın 55 milyar dolar değer kaybına uğramasının önüne geçemedi. Apple’ın bu gidişatı durdurmak adına neler yapacağı, tüm teknoloji dünyası tarafından merakla bekleniyor.





PAYLAŞ