Telefondan covid tahmini yapabilen uygulama geliştirildi - Haberler - indir.com

Telefondan covid tahmini yapabilen uygulama geliştirildi

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 40 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-04-05 18:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Uygulama

Geçtiğimiz yıl dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınından sonra konuyla ilgili çeşitli uygulamalar geliştirilmeye başlandı. Bu uygulamalara bir yenisi daha eklendi. Yeni geliştirilen bu uygulama, sesi analiz ederek bir kişinin COVID-19 olup olmadığını tahmin edebiliyor. 

Korona virüs salgını bir yıldan uzun zamandır devam ederken, hastalığı tespit edebilme konusunda şu an için o kadar da yol alınabilmiş değildir. Öyle ki Covid-19'un neden olduğu semptomlar kişiden kişiye farklılık gösterirken, birçok kişi ise semptomları dahi taşımamaktadır. Bu sebeple de bazı sağlık teknoloji şirketleri de akciğer görüntüsü, ses ve öksürük gibi verileri kullanarak COVID-19 olup olmadığını tespit etmeye yönelik basit çözümler üzerinde çalışıyor. 

Bu çözümlerden sonuncusu ise Vocalis adlı bir şirketin geliştirmiş olduğu yapay zeka destekli uygulama olarak değerlendirildi. Uygulama sesi kullanarak herhangi birinin COVİD-19 olup olmadığını tahmin etmeye çalışıyor. 

Koronavirüsü %80 doğru tahmin edebiliyor

Bir ses örneğinden 512 özellik çıkartan ve bunu görüntülü dokümana döken bu uygulama, yapay zeka yardımıyla bu görüntüden ateş, baş ağrısı ve nefes darlığı gibi vokal biyobelirteçleri tanımlayarak koronavirüsü tahmin etmeye çalışıyor. Daha birçok farklı dilde konuşan 275.000'den fazla kişinin sesiyle hazırlanan algoritma koronavirüs tahmin etme konusunda oldukça başarılı bir sisteme sahiptir. Hatta öyle ki birçok semptom göstermeyen 2000 koronavirüs vakası üzerinde yapılan araştırma, algoritma COVID-19'u tespit etmede %81.2 oranında başarı elde edildi. Söz konusu bu algoritmanın hastalığı doğru tespit etmedeki başarısını daha da geliştirmek isteyen şirket, uygulamayı ticarileştirmek ve daha fazla bölge için kullanılabilir hale getirmek istiyor.





PAYLAŞ