Tam 267 milyon Facebook kullanıcısının telefon numarası sızdırıldı - Haberler - indir.com

Tam 267 milyon Facebook kullanıcısının telefon numarası sızdırıldı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 15 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-12-20 21:59:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Sosyal medya lideri Facebook, yine bir güvenlik skandalı ile karşımızda. Siber güvenlik araştırmacıları, milyonlarca Facebook kullanıcısına ait olan ad, soyad, telefon ve ek olarak profil bilgisi gibi kullanıcıların kişisel bilgilerinin içinde olduğu devasa bir veritabanını, yaklaşık iki hafta boyunca internet ortamında istismara açık bir şekilde göründüğünü dile getirdi. ABD merkezli olan online güvenlik hizmeti veren şirket Comparitech'de araştırmacı olan Bob Diachenko'nun yaptığı bir araştırma sonucunda ortaya çıkarılan veritabanının, bir siber suç örgütüne ait olduğu düşünülüyor. Bu derece geniş kapsamlı bir veritabanı, özellikle SMS yolu ile phishing yani oltalama ve spam için amacıyla kullanılmasının muhtemel bir durum olduğunu belirten Diachenko konu ile ilgili; "Facebook kullanıcıları şüpheli metin mesajları için uyanık olmalılar. Gönderen adınızı veya hakkınızdaki bazı temel bilgileri bilse bile, istenmeyen iletilere kuşkuyla yaklaşın” şeklinde konuştu.

14 Aralık tarihinde araştırmacılar tarafından ortaya çıkarılan veritabanı, ilk olarak ise 4 Aralık tarihinde indekslendi. Şu an yapılan araştırmalarda ise keşfedilen IP adresinde bulunmadığını açıklayan Diachenko, söz konusu kullanıcıların kişisel verilerini indirmek adına hacker forumuna gönderildiğinin altını çizdi. 

Facebook Messenger, WhatsApp ve Instagram'ın birleşmesine büyük engelFacebook Messenger, WhatsApp ve Instagram'ın birleşmesine büyük engel

Facebook yine bir veri sızdırma skandalı içerisinde

Facebook yılın sonlarına yaklaşırken yine bir veri sızdırma skandalı ile adından söz ettirdi. Konu ile ilgili elde edilen rapora göre, söz konusu veri tabanında Facebook kullanıcılarının ad, soyad, telefon numarası bilgileri ve aynı zamanda kullanıcıların profil bilgileri de dahil olmak üzere 267 milyondan fazla kayıt yer alıyor. Konu ile ilgili araştırma yapan kişiler, veritabanındaki kullanıcıların genellikle ABD taraflı olduğu dile getirtildi. Kişisel verilerin toplanmasını sağlayan bu veritabanındaki bilgilerin nasıl toplandığına dair henüz kesin bir bilgi söz konusu değildir. 

Fakat araştırmacı Diachenko, konu ile ilgili, uygulama geliştiricileri tarafından kullanıcı profillerine ve buna bağlı verilere erişim sağlamak adına kullanılan Facebook geliştirici API'sinden çalınmış olma ihtimali üzerinde durduklarını dile getirdi. Güvenlik ve gizlilik konusunda son derece kötü bir geçmişe sahip olan Facebook, konu ile ilgili henüz resmi bir açıklamada bulunmuş değildir. Gizlilik ve güvenlik konusunda araştırma yapan araştırmacılar, her ne olursa olsun Facebook kullanıcılarının gizlilik ayarlarını yaparken profili herkese açık hale getirmemeleri gerektiğinin altını çiziyor. Alınan bu önlem ile beraber özellikle üçüncü şahıslar tarafından kullanıcıların profillerinin kazınma durumu en aza indirilecek. Kazıma; otomatik botların çok sayıda web sayfasını oldukça hızlı bir sistem ile beraber birinden veritabanı üzerine kişisel veriler kopyaladığını anlatmak için kullanılan bir kelimedir. 

Daha öncesine gittiğimizde, Facebook kullanıcılarına ait olan bu verilerin internet ortamında güvensiz bir şekilde keşfedildiği ilk olayda değildir. Şöyle ki geçtiğimiz Eylül ayı içerisinde milyonlarca Facebook kullanıcısının cep telefonu numaralarının sızdırıldığı skandalı gündemde bomba etkisi yaratmıştı. Bunun üzerine şimdi de bu şekilde bir olayın yaşanmış olması Facebook'a duyulan güvenin gitgide tükenmek üzere olduğunu dile getirdi. Facebook kötü sicilini temizlemekte güçlük çekecek gibi gözüküyor. 

 


Facebook çalışanlarının banka bilgileri çalındı!Facebook çalışanlarının banka bilgileri çalındı!
Facebook, bulut tabanlı oyun servisi PlayGiga’yı satın aldıFacebook, bulut tabanlı oyun servisi PlayGiga’yı satın aldı
Facebook, Android'e rakip olmaya hazırlanıyorFacebook, Android'e rakip olmaya hazırlanıyor

PAYLAŞ