SpaceX bu sefer başarıyla iniş yaptı - Haberler - indir.com

SpaceX bu sefer başarıyla iniş yaptı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 9 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-05-06 13:01:01
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Dün yeni bir deneme yapılan SpaceX, bu sefer başarı ile iniş yaptı. Yeni deneme ile birlikte 5. kez fırlatılan SpaceX, bu denemesinde başarılı oldu.

Teksas bölgesinden 5. kez fırlatılan SpaceX, sorunsuz bir dönüş yapmayı başardı. Dünya’ya yeniden iniş yaptıktan 15 dakika boyunca herhangi bir patlamanın yaşamayan ve sorunsuz bir şekilde iniş gerçekleştiren SpaceX, şirketin hedeflerine ulaşmada önemli bir aşama kaydetmesini ve bugüne kadarki başarısızlıklarının da önüne geçildiğini net bir şekilde gösterdi.

Sayısız patlama ve sorun yaşanmıştı

Daha önce fırlatılan SN14 adlı roket, dünyaya iniş yaparken alt bölümlerinde çıkan yangın nedeniyle yaklaşık 10 dakika içerisinde patlamıştı. Mevcut başarısızlıklardan alınan sonuçlar ile birlikte yeni iyileştirmelerin yapıldığı roket, herhangi bir yangın ya da patlama sorunu yaşamadı ve test sorunsuz bir şekilde gerçekleştirildi.

Yeni testte neler yaşandı?

Uzay gemisinin Starship seri No. 15 (veya SN15) olarak adlandırılan yeni versiyonu, öncekilerle aynı yörüngeyi takip etti. 16 katlı roket, SpaceX'in Boca Chica'daki fırlatma tesislerinden havalandı. Araç, uçuşunun zirvesine yaklaşırken, kamyon büyüklüğündeki üç motorundan ikisini durduruldu. Son motorun gücü kesilmeden önce yaklaşık 33.000 fitte bir süre süzüldü. Sonra yana doğru devrildi ve Dünya'ya inişe geçti. Yere yaklaştığında ise motorlar roketi dik döndürmek için yeniden ateşlendi ve ardından roket dönerek iniş pistine sorunsuz şekilde indirildi.

İnsanları aya ve Mars’a taşıyacak

Elon Musk’ın en büyük projelerinden birisi olan SpaceX’in temel amacı aya ve Mars’a insan taşıyabilmek. Testlerin başarıya ulaşması, Musk’ın isteğine ulaşmasında önemli bir kilometre taşı olacak.

Tüm dünya yakından takip etti

Yeni deneme önceki denemelerde olduğu gibi tüm dünyada yakından takip edildi. Canlı yayınlar ile sosyal ağlardan aktarılan testlerde başarıya ulaşılması, SpaceX’in sosyal medyanın da gündemine yer almasını sağladı.  Yeni deneme için yayınlanan görüntüler ise şöyle;





PAYLAŞ