Sosyal medya tasarısı kabul edildi - Haberler - indir.com

Sosyal medya tasarısı kabul edildi

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 51 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-24 19:45:00
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Son zamanlarda gündem olan ve birçok kişinin yakından takip ettiği sosyal medya düzenlemesi adına karar verildi. TBMM Adalet Komisyonu, bu düzenleme için hazırlanan kanun teklifini değerlendirdi. Sosyal medyada yeni bir dönem başlıyor.

Sosyal medya düzenlemesi ve yasa tasarısı komisyondan geçti

İnternet ortamında yayımlanan içeriklerin kişilik haklarını ihlal etmemesi için hazırlanan bu yasa, "sosyal ağ sağlayıcı" adlı bir kavrama sahip olacak. AK Parti ve MHP milletvekillerinin imzası ile kabul edilen bu yasa kapsamında neler var?

İnternet kullanıcılarının yapmış olduğu başvurularda ve kamu kurumlarının iletmiş olduğu bildirimlerde meydana problemlerin aşılmasını sağlayan yeni maddeler kanunda yer alıyor. Bir sosyal ağ sağlayıcı gerçek veya tüzel bir kişi olabilecek. Kullanıcıların kişilik haklarının ihlal edilmesi halinde idari para cezası kesilecek. İnternet sitelerinde yer alan iletişim formları, IP adresleri, alan adları ve bune benzer teknik veriler, sulu ispatlanan kişilere tebligat gönderilmesiyle sağlanacak. E-tebligat sisteminin hayata geçirileceğini söyleyen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, yapılan bildirimlerin tebligat olarak sayılacağını ifade etti. Buna ek olarak tebligat sürecinin 5 gün içerisinde tamamlanacağı da ifade edildi.

İlgili yasada kurallara uymayan ağ sağlayıcılarına idari para cezası kesileceği de bildirildi. Bundan böyle kurallara uymayan temsilcilere 1 milyon TL ila 10 milyon TL arası yaptırım uygulanacak. Bundan böyle kişilik haklarını ihlal eden içeriklere hemen erişim engeli getirilmeyecek. Bunun yerine ilk önce böyle içeriklerin kaldırılması istenecek. Bu talepler içerik ve yer sağlayıcılarına bildirilecek ve işlemlerin onlar tarafından yapılması istenecek.

Bant genişliğine sınırlandırma ve reklam yasağı

İlgili site üzerinde bir temsilcinin iletişim bilgileri yayınlanmak zorundadır. Sosyal ağ sağlayıcısı, temsilcinin iletişim bilgilerini ve kimlik verilerini BTK’ye iletecek. Tüzel kişiliklerin Türk vatandaşı olmasına gerek yok ancak Türk vatandaşı olmayan gerçek kişiler temsilci olamayacak. Sosyal medya düzenlemesi için belirlenen diğer kurallar neler?

Atadığı temsilcisini 30 gün içerisinde BTK’ye bildirmeyen yerler önce uyarılacak. Bu uyarıyı dinlemeyen sosyal ağ sağlayıcılarına 10 milyon lira idari para kesilecek. Bu cezayı ödemeyen sosyal ağ sağlayıcıları, 30 milyon lira idari para cezası daha ödemek zorunda kalacak. İkinci para cezasının 1 ay içinde ödenmemesi hâlinde devreye reklam yasağı girecek. Bu yasak, reklam sözleşmelerinin ve para aktarımı gibi önemli işlemlerin önünü kesecek. Eğer bu cezaya da uyulmazsa bant genişliğinin yüzde 50 oranında daraltılması için mahkemeye başvurulabilecek. Bu yaptırım kabul edildiği halde kurallara uymamaya devam eden mecraların bant genişliği yüzde 90 oranında daraltılabilecek.

Bu cezalara çarptırılan ve kurallara uymaya karar veren sosyal ağ sağlayıcılarına kolaylıklar sağlanacak. Para cezalarının üçte dördü tahsil edilmeyecek. Reklam yasağı ile diğer kararlar geçerliliğini yitirecek. Sosyal ağ sağlayıcıları, kaldırma veya erişim engelleme işlemleri için yapılan başvurulara 48 saat içerisinde dönmek zorunda. Başvuruları reddedilen kişilere ilgili başvurunun neden reddedildiğine dair bir açıklama yapılacak. Başvuru da bulunan kişiye 2 gün içinde cevap vermeyen mecralar, 5 milyon lira para cezasına çarptırılacak. İçeriğin kaldırılması veya içeriğin erişime kapatılması konusunda bilgilendirilen ancak bu bildirime uymayan yerlere 10 milyon lira para cezası kesilecek.

Ayrıyeten “erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi” ve “gecikmesinde sakınca bulunan hallerde içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi” için hazırlanan kurallara uymayanlara da çeşitli para cezaları kesilebilecek. Hakim veya mahkeme tarafından hukuka aykırı olduğu tespit edilen içeriklere 24 saat içinde gerekli yaptırımlar uygulanmak zorunda. Bu yaptırımları uygulamayan bir sosyal ağ sağlayıcısı, maddi zararları ödemek zorunda kalacak. Bunun için içerik sağlayıcıya dava açılmasına gerek olmayacak.





PAYLAŞ