Sosyal medya platformlarına

Sosyal medya platformlarına "Türkiye Temsilcisi" zorunluluğu

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 40 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-04-10 01:37:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Instagram, Twitter ve Facebook başta olmak üzere tüm sosyal medya uygulamalarına Türkiye Temsilcisi zorunluluğu geliyor.

Koronavirüsle mücadele de alınacak önlemler arasında sosyal medya uygulamaları da var.  Hükumet yetkilileri, koronavirüsle mücadele kapsamında alınacak tedbirlerle ilgili yeni bir torba yasa hazırlıyor. Eğer yasa yürürlüğe girerse sosyal medya platformları bir Türkiye temsilcisi atamak zorunda olacaklar.

Sosyal Medya Sistemi Ne Anlama Geliyor?Sosyal Medya Sistemi Ne Anlama Geliyor?

Bu sayede sosyal medyadaki hukuka aykırı içerikler tespit edilerek hızlıca kaldırılacak. Yeni torba yasa hakkında yapılan açıklamada “Sosyal medyada yer alan hukuka aykırı içeriğin kaldırılması veya içeriğe erişimin engellenmesi hususunda içerik veya yer sağlayıcılar bakımından yetkili bir muhatap bulamamak ya da çok geç bulmak, uygulamada sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. 5651 sayılı Kanunda bu konuya ilişkin herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Bu nedenle kanunda yer alan bu boşluğun doldurulması hedeflenmiştir.” İfadelerine yer verildi.

Sosyal medya uygulamalarının Türkiye'deki kullanıcı sayıları açıklandı

Yasa teklifinde doğrudan sosyal ağları ilgilendiren şu düzenlemeler ise şöyle;

  • - Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağlar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK),Erişim Sağlayıcıları Birliği, adli veya idari makamlarca gönderilecek tebligat, bildirim veya taleplerin gereğinin yerine getirilmesi ve kişiler tarafından bu Kanun kapsamında yapılacak başvuruların cevaplandırılması için yetkili en az bir kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirlemek ve bu kişinin kimlik ve iletişim bilgilerini BTK’ye bildirmekle yükümlü olacak. Sosyal ağ sağlayıcı bu kişinin iletişim bilgilerine kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilir bir şekilde internet sitesinde yer verecek.
  •  Türkiye’de temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağa, BTK tarafından bildirimde bulunulacak. BTK, bildirimden itibaren 30 gün içerisinde temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünün yerine getirmeyen sosyal ağın internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 ve yine bu karardan itibaren 30 gün içerisinde söz konusu yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde ise yüzde 95 oranında daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek. Hakim tarafından verilen kararlar erişim sağlayıcılara bildirilmek üzere BTK’ya gönderilecek. Kararların gereği, bildirimden itibaren derhal ve en geç 4 saat içinde erişim sağlayıcıları tarafından yerine getirilecek. Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünün yerine getirilmesi halinde karar kendiliğinden hükümsüz kalacak.
  • Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağlar, kişisel hakların ihlali ve özel hayatın gizliliği kapsamındaki içeriklere yönelik olarak kişiler tarafından yapılacak başvuruları en geç 72 saat içinde cevaplamakla yükümlü olacak. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen sosyal ağlara, 100 bin TL’den 1 milyon TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Dünya sıralamasına göre Türkiye'de en ok kullanılan sosyal medya uygulamaları

  • Facebook - 37 milyon kullanıcıyla 10. sırada.
  • Instagram - 38 milyon kullanıcıyla 6. sırada.
  • Linkedin - 8.4 milyon kullanıcıyla 15. sırada.
  • Snapchat - 7.7 milyon kullanıcıyla 11. sırada.
  • Twitter - 11.8 milyon kullanıcıyla 6. sırada.
  • TikTok - 28.4 milyon kullanıcı ile 3. sırada.



Tarihin En Başarısız Sosyal Medya UygulamalarıTarihin En Başarısız Sosyal Medya Uygulamaları
Twitter, sosyal medya için merkezileşmemiş standartlar oluşturmaya hazırlanıyorTwitter, sosyal medya için merkezileşmemiş standartlar oluşturmaya hazırlanıyor

PAYLAŞ