Rollic Games, Voodoo’ya karşı telif davasını kaybetti - Haberler - indir.com

Rollic Games, Voodoo’ya karşı telif davasını kaybetti

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 6 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-10-02 14:30:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Oyun

İstanbul merkezli olan yerli mobil oyun şirketi Rollic Games, Fransız oyun şirketi olan Voodoo tarafından açılan telif davasını kaybetti. Mahkeme, Rollic'in Wood Shop adlı oyunu için Voodoo'nun Woodturning isimli oyunundan temel unsurları kopyaladığına karar verdi. Telif sorunlarına neden olan oyunun marketlerden kaldırılması bekleniyor. Fransa merkezli mobil oyun şirketi olan Voodoo'nun hiper-basit marangozluk oyunu Woodturning, Android'de 56 milyon indirmeye ulaştı. İnternette videoları bol miktarda viral olan, iri odun parçalarının tornaya sokuluğ yontulmasını ve boyanmasını konu alan oyuna benzeyen, çok sayıda mobil oyun bulunuyor. Bunlardan birisi de İstanbul merkezli yerli oyun şirketi olan Rollic Games oyunu Wood Shop.

Her ne kadar grafikleri, bazı görsel elementleri farklı olsa da yapımların konusu aynı. İşte buradan yola çıkan Voodoo, intihal iddiası ile Ocak 2020'de Fransa’da Türk şirketine dava açmıştı. Dava devam ederken Ağustos ayında Rollic Games ABD'li Zynga'nın bünyesine katıldı. Geçtiğimiz Eylül ayında ise dava sonuçlandı ve Rollic, yani Ağustos 2020’den bu yana Zynga olan taraf kaybetti.

Voodoo'da pek masum değil gibi gözüküyor

Rollic ve Hero Games hakkında yasal işlemler başlatıldı. Fakat bu durum karşısında Voodoo'nun de pek masum olduğu düşünülmüyor. Fransa'da verilen karara göre Rollic'in Wood Shop adlı oyunu hem Google Play Store hem de App Store’dan kaldırılması gerekecek. Bunun yanı sıra aynı zamanda Rollic ve Hero’nun haksız rekabet nedeniyle 125 bin euro ceza ödemesi bekleniyor. Ek olarak Rollic Games, Voodoo tarafından seçilen 3 kitlesel dergi ya da gazetede davanın sonucunu yayınlamak zorunda.

Davayı kendi ülkesinde kazanan taraf olan Voodoo, sonucun hiper-basit oyun sektörü açısından emsal teşkil ettiği görüşünde. Yapıları gerekli hiper-basit oyunları kopyalamak, yeniden üretmek son derece kolay olarak değerlendiriliyor. Bu da aslında hem yapımların birbirlerine benzemelerine hem de şirketler arası rekabet sorunlarına neden oluyor. Basit oyunların rakip yapımlara benzemesi konusunda Voodoo’nun da geçmişi aslında hiç masum değil. Şirketin Infinite Golf ve The Fish Master isimli oyunları, rakiplerine benzerliği ile dikkat çekiyor.​ Konu hakkında elde edilen bilgiler şu an için bu kadar olup gelecek günlerde daha farklı konuların ortaya çıkması bekleniyor. 





PAYLAŞ