Resmi Gazete’de açıklandı: Wkipedia geri dönüyor - Haberler - indir.com

Resmi Gazete’de açıklandı: Wkipedia geri dönüyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 50 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-01-15 12:21:01
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

Anayasa Mahkemesi'nın Wikipedia ile ilgili olarak almış olduğu kararı, Resmi Gazete'de okuyucularla paylaştı. Kararın Resmi Gazete'de yayımlanması, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nu harekete geçirecek ve Wikipedia, tekrar kullanıma sunulacak. BTK'nın birkaç saat içerisinde Wikipedia'yı yeniden erişime açması bekleniyor. 

Türkiye'nin gündemindeki gelişmelerden bir tanesi de  "internet ansiklopedisi" olarak da bilinen Wikipedia. Hatırlanacağı üzere Wikipedia, içerdiği bazı yazılar sebebi ile ülkemizde uzun zamandır erişime kapalı duruma gelmişti. Kullanıcılar, Türkiye'den Wikipedia'ya erişim sağlayabilmek için "VPN"kullanmak durumunda kalıyorlar. Fakat ilerleyen saatlerde bu zorunluluk durumu ortadan kalkacak.

Wikipedia ne zaman açılacak?Wikipedia ne zaman açılacak?

Wikipedia'nın kurucusu olan Wikimedia Vakfı, Türkiye'de birçok başvuru yaptı ve platformun yeniden kullanıma açılması gerektiğini vurguladı. Fakat bugüne kadar yapılan başvuruların hiçbiri bir sonuca varamamış, kapalılık hali devam etmişti. Durum böyle olunca da vakıf yetkilileri Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapmış, Anayasa Mahkemesi de yapmış olduğu incelemelerin sonucu olarak Wikipedia'nın kapatılmasının doğru olmadığına karar vermişti.

Wikipedia, Türkiye'de resmen açılıyor

Wikipedia

Anayasa Mahkemesi'nden çıkan karara göre, Wikipedia'nın tekrar aktif kullanıma açılacağının bir göstergesiydi. Fakat tüm Türkiye, Wikipedia'nın tam manasıyla ne zaman açılacağını merak ediyordu. Geçtiğimiz günlerde Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, konuya dair açıklamada bulunmuş ve Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının yayınlanmasının ardından Wikipedia'nın yeniden ülkemizde erişime açılacağını duyurmuştu. Beklenen oldu ve Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararını resmen açıkladı.

Meraklı bekleyişlere sebep olan gerekçeli karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer aldı. Anayasa Mahkemesi tarafınca ele alınan kararda, Wikipedia'da yer alan ve erişim engeline sebebiyet veren içeriklerin herhangi bir sebepten dolayı "milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması" kapsamına alındığının anlaşılamadığı belirtiliyor. Gerekçeli kararda bu durumun, çeşitli kavramların geniş yorumlanması sebebiyetiyle gerçekleştiği ifade ediliyor.

Erişim engeli, BTK tarafından açılacak

Wikipedia

Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararında en dikkat çekici unsurlardan bir tanesi de hakların kısıtlanması ile ilgiliydi. Gerekçeli kararda Wikipedia'nın erişim engeline sahip olmasının hem bilgi kısıtlamasına sebebiyet vermesi hem de bilgi yayma hakkına müdahale ettiği ifade ediliyor.

Türkiye'de Wikipedia konusu bugün itibari ile son buluyor. Zira Anayasa Mahkemesi, gerekçeli kararın Adalet Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) iletilmesine karar verdi. Alınan kararın BTK'ya iletilmesinin ardından Wikipedia, erişime yeniden açılacak. Wikipedia'nın Türkiye'deki erişime kapalılık durumunun son saatlerini yaşadığını belirtmekte fayda var.


İlgili uygulamalar
Google'ın AirDrop benzeri hızlı dosya paylaşım özelliği hakkında detaylar belli olduGoogle'ın AirDrop benzeri hızlı dosya paylaşım özelliği hakkında detaylar belli oldu

PAYLAŞ