Qualcomm ve Apple'ın Davası Sonuçlandı - Haberler - indir.com

Qualcomm ve Apple'ın Davası Sonuçlandı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 53 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-03-19 15:41:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Akıllı Telefonlar

Uzun süredir Qualcomm ve Apple asasında yaşanan patent ihlali davası sonuca kavuştu. Qualcomm tarafından Apple’a açılan dava nihayet sonuca bağlandı.İki firma arasında büyük sorunlara ve prestij kaybına sebep olan bu patent ihlali davası sonuca kavuştu. Mahkemenin verdiği sonuca baktığımız taktirde Qualcomm haklı bulunmuş olup mahkemede Apple 31 milyon dolar ödemeye mahkum edildi. San Diego’da devam eden davada Güney Kaliforniya yerel mahkeme jürisi Apple’ın iPhone 7, 7 Plus, 8, 8 Plus ve X modellerinde Qualcomm’a ait U.S. 8,838,949 ve U.S. 9,535,490 No’lu patentlerinin, Apple iPhone 8, 8 Plus ve X modellerinde de U.S. 8,633,936. No’lu patentinin izinsiz kullanıldığı kararına vardı. Verileri değerlendirdiğimiz taktirde Qualcomm, patentlerinin Apple tarafından ihlal edildiğini öne süre mahkemeye yukarı bahsettiğimiz içeriklere dair deliller sundu. Qualcomm, Apple'ın patentleri izinsiz bir şekilde kullandığını iddia etti ve bu doğrultuda da çeşitli kanıtlar sunarak mahkemece haklı bulundu. 

Yaşanan patent ihlali durumunda büyük bir maddi zarara uğrayan Qualcomm şirketi, davanın başlangıç tarihi olan 6 Temmuz 2017’den dava sonuna kadar olan süreyi kapsayan 31 milyon dolar tazminat alacak. Söz konusu tazminat tutarı her cihaz başına 1.41 dolarlık yani yaklaşık 7.7 TL tazminata denk geliyor. Dev teknoloji şirketleri arasında yerini almayı başaran isimlerden biri olarak uzun yıllardır çalışmalarına devam eden Apple, 866 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip ve her yıl yüz milyarlarca dolar gelir elde ederek kazancını her daim artırmaya yönelik hareket ediyor. Bu sebeple Apple adına verilen bu tazminat ücreti şirket için çok da büyük bir sorun teşkil etmiyor. Qualcomm'un sunduğu deliller arasında yer alan 8.838.949 No’lu patent'de ayrı flaş hafıza kaplama alanlarını ve maliyetlerini saf dışı bırakırken telefonun açıldıktan hemen sonra hızlıca internete bağlanması gibi özellikler yer alıyor. Bunun yanı sıra aynı zamanda 9.535.490 No’lu patent içeriğinde ise,  uygulama işlemcisi ve modem arasında trafik polisi işlevi görerek akıllı telefon uygulamalarının internetten veri alışverişini hızlandırıyor.

Qualcomm RB3 ile robotlara hayat verecekQualcomm RB3 ile robotlara hayat verecek

Apple'ın yaşadığı bu durum son zamanlarda gündemde yer almayı başaracak düzeyde. Qualcomm şirketinden yaşanan bu olay hakkında detaylı bir açıklama geldi. Qualcomm Technologies Genel Hukuk Danışmanı ve Başkan Yardımcısı Don Rosenberg yaşanan olay ile alakalı “Oy birliğiyle alınan hüküm dünya çapında Apple’ın değerli teknolojilerimizi karşılığını vermeden kullanması üzerine açtığımız patent davalarında kazandığımız en yeni zafer oldu. Qualcomm’un icat ettiği teknolojiler Apple’ın pazara girmesine imkân veren ve bu kadar kısa sürede büyük başarı elde etmesini sağlayan teknolojiler. Bu üç patentle ilgili hüküm Qualcomm’un binlerce patentten oluşan değerli portfolyosunun sadece küçük bir parçasını temsil ediyor." şeklinde açıklamalarda bulundu. Davanın Qualcomm'u haklı bulan bir sonuca kavuşması Apple'ın patent ihlali yaptığı konusunu doğrulayarak Apple adına manevi kayıp olarak karşımıza çıkıyor. Maddi açıdan milyar dolarlık geliri olan Apple çok sarsmasada manevi açıdan sıkıntılı bir durum ortaya çıktığı anlaşılıyor. 


Ve Qualcomm Snapdragon 712 resmen tanıtıldı!Ve Qualcomm Snapdragon 712 resmen tanıtıldı!
Qualcomm Galaxy S10'a çok güveniyorQualcomm Galaxy S10'a çok güveniyor
Apple, Qualcomm çalışanlarını baştan çıkartıyor!Apple, Qualcomm çalışanlarını baştan çıkartıyor!

PAYLAŞ