Qualcomm, Apple'dan patent ihlali yüzünden para istiyor - Haberler - indir.com

Qualcomm, Apple'dan patent ihlali yüzünden para istiyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 59 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-03-14 02:01:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Kablosuz telekomünikasyon ürün ve hizmetleri konusunda çalışmalar yürüten Qualcomm şirketi, patent ihlali yapılan her bir ürün için Apple'dan 1.40 dolar istiyor. Dünyanın her noktasına satış yapmayı başaran ve tasarladığı ürünler ile kullanıcıların dikkatini çeken Apple firması büyük bir tehdit ile karşı karşıya. Çip üretimi yapan Qualcomm şirketi ile Apple arasında yaşanan patent kavgası çok daha çirkin boyutlar kazanmaya başladı. Her zaman başarıları ile gündeme gelen bu şirketler son zamanlarda kötü bir olay ile karşımıza geliyor. Elde edilen bilgilere göre Qualcomm, gerçekleşen en son duruşmada Apple şirketinden, ürettiği her iPhone başına 1.40 dolar tazminat talebinde bulundu. 

Aralarında çekişme olan bu iki teknoloji devi Qualcomm ve Apple arasında geçen patent tartışmalarında yaşanan olaylara mahkemeden gelen bilgilerden haberdarız. İki şirket adına da son derece prestij kaybı yaşatan bu durum uzun sürede mahkemede devam ediyor. Elde dilen yeni haberlere göre çip üretimi konusunda bir dev olan Qualcomm gerçekleşen son duruşmada Apple'dan patent ihlali için 31 milyon dolar tazminat ödemesini talep etti. Teknoloji sektörüne girdiği günden beri büyük çalışmalara imza atan ve kullanıcılarını da memnun etmeyi başaran Apple'ın yaşanan bu olaylar sebebiyle bir hayli canı sıkılmış gibi gözüküyor.

Türkiye İçin Apple'dan Büyük İndirimTürkiye İçin Apple'dan Büyük İndirim

İstenilen para Apple'a göre büyük bir ceza değil

Qualcomm şirketi, herkes tarafından bilindiği üzere Apple tarafından üretilen akıllı cep telefonları için çip üretiyordu. Durumdan memnun kalmayan yapılan Qualcomm'u bırakarak Intel ile çalışmaya başlayınca Qualcomm şirketi boş durmadı. Qualcomm, Apple'ın Intel ile çalışmaya başlamadan önce ürettiği iPhone modellerinde patentli teknolojilerinin, yeni üretilen Apple model akıllı cihazlarda da kullanılmaya devam edildiği gerekçesi ile Apple şirketine dava açmıştı. Qualcomm'un söz konusu patent içeriklerinde ise, telefonu açarken hızlı ağ bağlantısına izin vermesi, grafik işlemeye ve pil korumasına yardımcı olacak sistem ve sonuncusu modemle bir uygulamanın işlemcisi arasındaki trafiği etkin bir şekilde yönlendirerek veri indirmelerini iyileştiriyordu. Qualcomm bu patentlerin hala Apple tarafından kullanıldığını iddia ederek Apple'a büyük bir tazminat davası açtı. Uzun süredir devam eden davanın bilgileri her duruşmada gündeme gelmeye devam ediyor. 

Çip üretimi konusunda oldukça başarılı olan Qualcomm şirketi, bu üç farklı patente toplu olarak iPhone başına 1.40 dolar fiyat istedi. Qualcomm'un mahkemeye çağırdığı ekonomi uzmanı ve uzman tanık olan Patrick Kennedy'ye göre bu 1.40 dolarlık fiyatın, patent ihlali bulunan iPhone sayısına oranla 31 milyon dolara denk geldiğini ifade etti. 31 milyon dolarlık bir tazminat davası Apple gibi dünya devi olan ve ürettiği başarılı ürünler ile trilyonlar kazanan bir şirket için çok da önemli bir durum gibi görünmese de, mahkemece verilen karar doğrultusunda iPhone satışlarına herhangi bir sınırlama getirilmesi durumu da Apple firmasını tereddüde düşürüyor. Yaşanan olaylar her iki firma açısında da oldukça kötü bir durum. Umarız yakın zamanda iki şirkette bu konuyu hallederek üretimlerine devam ederler.


Apple sürücüsüz otomobil birimindeki küçülmenin detaylarını açıkladıApple sürücüsüz otomobil birimindeki küçülmenin detaylarını açıkladı
Qualcomm RB3 ile robotlara hayat verecekQualcomm RB3 ile robotlara hayat verecek
Ve Qualcomm Snapdragon 712 resmen tanıtıldı!Ve Qualcomm Snapdragon 712 resmen tanıtıldı!

PAYLAŞ