Otonom araçlar Almanya'dan onay aldı - Haberler - indir.com

Otonom araçlar Almanya'dan onay aldı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 20 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-05-25 13:30:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Otonom araçlara yönelik Almanya’da hazırlanan son tasarıya göre kamuya açık yollarda da otonom araçların kullanılması yasal hale gelecek.

Otonom araç kullanımlarıyla ilgili olarak Almanya’da önemli ve örnek teşkil edecek bir gelişme yaşandı. Meclise sunulan ve meclisten geçmesi beklenen son tasarıya göre otonom araçların kamuya açık alanlarda da kullanılması öngörülüyor. Otomobil dünyasının yakından takip ettiği gelişme Meclisten geçmesi halinde tüm dünyada önemli bir örnek olacak. Bu karar aynı zamanda otonom araç teknolojilerine yönelik hükümetlerin tutumunun da nasıl olacağının önemli bir göstergesi olarak görülüyor.

Volkswagen otonom sürüşü abonelikle sunacakVolkswagen otonom sürüşü abonelikle sunacak

2022’de otonom araçlar yollarda olabilir

Sürücüsüz araçlar ile ilgili hazırlanan mevzuata göre otonom araçlar kamuya açık alanlarda normal araçlar gibi kullanılabilecek. Mevzuat geçerli olursa, ilgili karar 2022 yılı itibariyle uygulanacak. Ancak kullanımda güvenliğin sağlanabilmesi adına araç teknolojilerinde ve araç sürücülerinde bir takım zorunluluklara uyulması gerekecek. Ayrıca otonom araçlar için yeni bir sorumluluk sigortasına da sahip olunması zorunlu kılınacak. Hazırlanan mevzuatta, ““Gelecekte, otonom araçlar, kamuya açık karayolu trafiğinin belirli çalışma alanlarında, fiziksel olarak mevcut bir sürücü olmadan ülke çapında düzenli olarak çalışabilmelidir. Federal Hükümete göre, bu teknolojilerin potansiyelinden yararlanılabilmesi ve toplumun bunlara katılabilmesi için ilgili sistemleri düzenli olarak işletmek için daha ileri adımlar atılmalıdır.” ifadelerine yer verildi.

Sadece testlere izin veriliyor

Almanya’da şu andaki politikalar, otonom araçlar için sadece test izni veriyor. Kişisel kullanımı yasak olan otonom araçlar için sadece belirli şartlar dahilinde ve belirli bölgelerde test çalışmaları yapılabiliyor. Ayrıca tüm bu test sürüşlerinde olası bir hatada müdahale edebilmesi adına sürücü koltuğunda bir sürücünün de yer alması zorunlu tutuluyor.

Ülkedeki otonom girişimler dikkat çekiyor!

Ülkede, otonom araç teknolojilerine yönelik ticari girişimler oldukça fazla ve dikkat çekiyor. Hükümetin bu tür yeni teknolojilerin ülke ekonomisine sağlayacağı katkıyı da göz önünde bulundurarak yeni tasarı üzerinde çalıştığı düşünülüyor.Zira Argo AI, ID.Buzz, Pony.ai, Nuro  ve AutoX  gibi pek çok şirket mevcut teknolojilerini şu anda Almanya’da test ediyor. Tasarının geçmesi ülkede bu alandaki faaliyetlerin artmasını sağlayacak.



PAYLAŞ