Netflix'e Rtük geliyor! - Haberler - indir.com

Netflix'e Rtük geliyor!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 0 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-08-01 13:03:01
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Uygulama

BluTv, puhuTV ve Netflix gibi internete özel çevrim içi dizi ve film yayını servislerini kapsayan platformlar da artık RTÜK kontrolünde olacak. Gün itibariyle yeni düzenlemeyle ilgili detaylar Resmi Gazete’de paylaşıldı. 

Hatırlarsanız geçtiğimiz sene, Netflix ve BluTv gibi Türkiye’de çevrimiçi yayın yapan servislere yönelik bir RTÜK yönetmeliği hazırlanacağı duyurulmuştu. Ne zaman yayınlanacağı ve yönetmeliğin içeriği henüz belli olmayan o düzenleme gün itibariyle Resmi Gazete’de duyuruldu. RTÜK’ün bu yönetmelikle amaçladığı ise, isteğe bağlı yayın yapan radyo ve televizyon gibi kuruluşların hizmet verdikleri ortamlarından, iletim biçimlerini, medya hizmeti için yayın lisanlarının gözden geçirilmesini, platformların işletmecilerini de yayın ve iletim yetkisinin verilmesini ve söz konusu olan yayınların denetlenmesiyle ilgili usul ve esasların belirlenmesi. 

RTÜK başkanı BİP'lemelere tepki gösterdiRTÜK başkanı BİP'lemelere tepki gösterdi

RTÜK internet yayınlarını denetleyecek! 

Netflix, BluTV, puhuTV ve benzerlerine RTÜK denetimi geliyor

RTÜK’ün yayınladığı bu yönergede aynı zamanda “Erişim engellemesi” gibi detaylara da yer verilmiş. Alan adlarından IP adreslerine kadar geniş kapsamlı olan bu erişim engellenme yöntemleri, uygunsuz içeriklerin URL erişimlerinin engellenmesi ya da benzer bir yöntemle kısıtlandırılmasını kapsıyor. İçeriğin yayından kaldırılmasını sağlayacak olan maddeler içermesi durumunda içerik artık kaldırılabilecek. Bunun yanı sıra yeni yönetmelikle birlikte artık Netflix ve BluTv gibi internet üzerinden çevrimiçi yayın yapan kuruluşların yayın lisansı da alması gerekiyor. İnternet ortamında radyo yayın ücreti 10 Bin TL, televizyon lisans ücreti 100 Bin TL, isteğe bağlı yayın lisansı ise 100 Bin TL olarak belirlendi. İnternet üzerinden yayın gerçekleştiren platformların aynı zamanda yıllık abonelik ücretlerinin binde beşini de, mevcut senenin Nisan aynın sonuna kadar Üst Kurul’a ödemesi gerektiği belirtildi. İnternet dizi ve film platformlarının lisanslarının geçerliliği için belirlenen süre ise 10 yıl. 

 


İlgili uygulamalar
RTÜK'ün internet düzenlemesi ne gibi değişiklikleri getirecekRTÜK'ün internet düzenlemesi ne gibi değişiklikleri getirecek
Netflix Masaüstü İçin Pop-Out Özelliğini DeniyorNetflix Masaüstü İçin Pop-Out Özelliğini Deniyor

PAYLAŞ