NASA, SpaceX ile Anlaştı - Haberler - indir.com

NASA, SpaceX ile Anlaştı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 24 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-04-15 14:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi olan NASA, Elon Musk’ın uzay aracı ve roket üretici şirketi olan SpaceX ile 11 Nisan 2021 yılında Falcon 9 roketi ile Kaliforniya’daki Vanderberg Hava Kuvvetleri Üssü’nden fırlatacak çifte asteroit yönlendirme testi için 69 milyon dolarlık bir anlaşma sağlandı. Bu noktada NASA hedeflenen bir asteroidi yolundan saptırmak için SpaceX ile bir iş birliğine gidecek. NASA, SpaceX ile gerçekleşecek olan söz konusu görevin Haziran 2021 yılında başlayacağını duyururken, bu görev ile beraber ilk defa bir uzay aracı kasıtlı olarak bir asteriote çarpmış olacak. Bu testin amacında ise Dünyamıza çarpma ihtimali olan asteroitlere bilinci bir çarpma işlemi gerçekleştirerek gök cisimlerini yörüngeden çıkartmak olacak.

SpaceX ve Nasa’dan 69 milyon Dolarlık Anlaşma

NASA’nın belirtmiş olduğu DART, gezegen savunma programının bir parçası olarak geliştirilmekte olan bir görevdir. Bu noktada uzay aracı, asteroid Didymos’a seyahat etmek için bir elektrikli itki sistemi kullanacak. Bu noktada DART, asteroit Didymos’un uygusu Didymoon adlı ve altı kilometre hızla dönen bir küçük uyduyla çarpışma gerçekleştirecek. Didymos, Dünya’dan 11 milyon kilometre uzaklıkta olurken, Ekim 2022’de gerçekleştirilmesi beklenen buluşmanın uzay aracı asteroid uydusuna saniyede 6 km hızla çarpacak.

Nasa Ay'da Su Üretmeyi PlanlıyorNasa Ay'da Su Üretmeyi Planlıyor

Gök bilimcilere göre çarpışma etkisi ile Didymos etrafındaki değişimler ölçülecek. Test sonucunda ise NASA’nın kinetik darbe ölçer tekniğine yönelik yöntemin başarılı olup olmadığı da belli olacak. Sözleşmede yer alan 69 milyon dolarlık fırlatma fiyatının Falcon 9’un başlattığı NASA sözleşmelerinin önemli bir seviyede düşük olduğu gözüküyor. Yine NASA ve SpaceX ikilisi arasında Ekim 2017’de 2020 Kasım ayında Sentinel-6A uydusu için Falcon 9 roket fırlatımı için toplamda 97 milyon dolarlık bir anlaşma sağlanmıştı. Diğer yandan 2021 Nisan ayında yine Falcon 9 roketi ile Yüzey Suyu ve Okyanus Topografyası uydusu fırlatılması için 112 milyon dolar değerinde bir sözleşme yapılmıştı.

Elon Musk’ın SpaceX şirketi başkanı Gwynne Shotwell tarafından yapılan bir açıklamada SpaceX, bu önemli gezegenler arası görevi desteklemek için NASA ile olan başarılı ortaklığımızı sürdürmekten gurur duyuyor." Sözleri dile getirilmişti.


NASA'nın Eğlenceli ve Bilgilendirici Mobil UygulamalarıNASA'nın Eğlenceli ve Bilgilendirici Mobil Uygulamaları
Mars'a gönderilecek olan SpaceX Starship işte böyle görünüyorMars'a gönderilecek olan SpaceX Starship işte böyle görünüyor
SpaceX'in roket parçası yakalayacak gemisinden ilk video geldiSpaceX'in roket parçası yakalayacak gemisinden ilk video geldi

PAYLAŞ