Microsoft, Apple'a karşı Epic tarafında yer aldı - Haberler - indir.com

Microsoft, Apple'a karşı Epic tarafında yer aldı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 36 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-08-24 18:30:03
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Apple ve Epic Games arasındaki yaşanan “komisyon” krizinden ötürü pazarın diğer önemli şirketleri de bir tavır belirlemek zorunda kalıyor. Microsoft’un oyun bölümünden bir yöneticinin açıklamaları, şirketin seçtiği tarafı da ortaya koymuş oluyor. Şirket, Apple’ın oyun dünyası için büyük bir tehdit yarattığı görüşünde bulunuyor. Oyun dünyanın son dönemde hızla yükselen isimlerinden olan Epic Games, bu yükselişin önemli bir bölümünü Fortnite ile gerçekleştiriyor. Dünyanın en çok oynanan oyunları arasında yer alan bu popüler oyundaki oyuncular, marketlerde bulunmamasına rağmen yaklaşık 18 ay boyunca farklı kaynaklar ile cihazlarına kurdular. Bu popülerlik ile beraber oyun sonunda App Store ve Play Store’da yayınlanmış oldu.

Epic Games’in Fortnite’ı uygulama mağazalarında sunmaya başlaması sonrasında, sektörde uzun bir süredir tartışma konusu olan komisyon krizi tekrardan gündeme geldi. Apple’ın App Store’dan indirilen bir uygulama veya oyun içinden yapılan harcamalardan %30’a yakın para kesmesi, Epic Games gibi dev yapımcıların gelirlerini ciddi oranda düşürüyordu. Epic için bir başka kilit noktası da sahibi olduğu Unreal Engine oyun motoruydu.

Epic Games'ten Google büyük suçlamaEpic Games'ten Google büyük suçlama

Microsoft ve Epic Games kavgası sürüyor

Epic Games, kesintileri atlatmak için kendi uygulama için satış formülünü uygulayınca, Play Store’danve Apple Store’dan kaldırıldı. Öyle ki Apple Unreal Engine oyun motoruna da sınırlama getirdi. Bu oyun motorunun kullanıldığı oyunlar ve kullanan geliştiriciler de bu alana girmiş oldu. Bu durum üzerine şirket Google ve Apple’a dava açtı. Bunun üzerine çarpıcı reklam filmleri yayınladı ve Spotify gibi kendi alanında popüler olan şirketlerde krizde Apple’ın karşısında yer almaya başladılar. Şimdi ise söz konusu şirketler arasına bir de Microsoft dahil oldu.

Epic Games, Apple Store ve Google Play’den uygulaması kaldırıldıktan sonra anti-tröst başvurusunda bulunmuş ve mahkemeye gitmişti. Apple ise yaptığı açıklamada Epic Games’in Apple’ın geliştirici araçlarına erişimini kaldırabileceklerini söyleyerek şirketi tehdit etmişti. Diğer yandan böyle bir hamle, Epic Games tarafından geliştirilen Unreal Engine’in de sonu olabilir. Epic Games de iOS ve Mac cihazlarda 11 milyon kullanıcısı olan programı kurtarmak için Apple’ı durdurma amacı ile geçici kısıtlama getirmeye çalışıyordu. Epic Games’e bir destek de yazılım devi Microsoft’tan geldi. Şirketin mahkemeye sunduğu dilekçede Epic Game’a açık bir şekilde destek verdiğini belirtiyordu. Davanın daha uzun süre devam edebileceği düşünülürken, Microsoft’unda daha uzun süre dahil olması bekleniyor.

Bakalım süren bu dava sonucunda ne gibi hamleler olacak göreceğiz.


Apple, Epic Games'in fişini çekmek üzereApple, Epic Games'in fişini çekmek üzere
Epic Games'in önümüzdeki hafta ücretsiz vereceği 2 iddialı oyun belli olduEpic Games'in önümüzdeki hafta ücretsiz vereceği 2 iddialı oyun belli oldu

PAYLAŞ