Mars Helikopteri bugün uçuşa geçecek! - Haberler - indir.com

Mars Helikopteri bugün uçuşa geçecek!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 0 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-04-19 15:31:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Uzay çalışmalarıyla gündemden düşmeyen NASA sonunda Mars helikopteri Ingenuity ilgili olarak yaşanan sorunların çözüldüğünü ve Kızıl Gezengen'in yüzeyinde ilk uçuşunu gerçekleştirmeye hazır olduğunu dile getirdi. ABD Uzay Ajansı, 1,8 kilogram ağırlığında olan küçük helikopteri Pazartesi günü erken saatlerde uçuşa geçirmeye çalışacağının bilgisini verdi. Helikopterden Perseverance gezegenine ve oradan da yörüngedeki bu uyduya sonra da Dünya'ya veri gönderimi konusunda birkaç saati bulacağı da aktarılıyordu. 

NASA, bir aksilik yaşanmazsa, TSİ 13:15'te bir canlı yayına da başlayacak ve insanlar ilk kez farklı bir dünyada motorlu bir aracı uçurmaya çalışırken bilim insanları ve mühendisleri izleme şansı olacak. Başlangıç olarak Ingenuity'nin yaklaşık olarak bir hafta önce uçuşa geçirilmesi planlanıyordu. Bir diğer açıdan ise uçuş öncesi test sırasında mühendisler bir sorunla karşı karşıya kaldı. Helikoptere, her biri 1,2 metre uzunluğunda olan iki ters dönen kanadının dönüşünü test etmek adına bir komut gönderdiğinde testin gerçekleşmesini önleyen bir sorun yaşandı.

Söz konusu bu bu olayın yaşanmasının ardından NASA Jet Tahrik Laboratuvarı proje yöneticisi MiMi Aung liderliğindeli görev ekibi, uçuş programına birkaç komut eklemeyi gerektiren bir yazılım düzeltmesi üzerinde çalıştı. Yaklaşık olarak 2 yıldır kararlı bir şekilde olan yazılımda değişiklik yapıldığı için bunun helikoptere gönderilmeden önce kapsamlı olarak testi ve doğrulaması gerekti. Geçtiğimi Cuma günü içerisinde ise helikopter ram hızda bir dönüş testini gerçekleştirdi. İlk uçuş sırasında ise Ingenuity  yerden birkaç metre kadar yükselecek, yaklaşık olarak 20 ile 30 saniye kadar havada asılı kalacak ve sonra iniş işlemi gerçekleşecek. Bu test uçuşunda başarı elde edilirse, NASA gelecekteki denemeler konusunda daha cesur bir şekilde davranabilir ve sonunda helikopteri tek seferde 300 metreye kadar bir mesafe uçuş gerçekleştirecek. Sürecin deneysel olmasından dolayı tabii ki Ingenuity’nin başarısız olması ihtimali de bulunuyor.





PAYLAŞ