Mali Suçları Araştırma Kurulu, Kripto Para kurallarını açıkladı - Haberler - indir.com

Mali Suçları Araştırma Kurulu, Kripto Para kurallarını açıkladı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 22 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-05-05 12:31:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Kripto Para

Geçtiğimiz günler içerisinde yayınlanan kripto para varlık rehberinden elde edilen bilgilere göre platformların güvenlik ile ilgili olarak sorumluluğu daha da artacak. Platformlar şüpheli durumlarla karşılaştıklarında Mali Suçları Araştırma Kurulu’na bildirmekle yükümlü olacak. Bu görevi yerine getirmeyen kuruluşlar ise belirli bir maddi ceza yaptırımıyla karşı karşıya kalacaklar. 

Özellikle de borsa dolandırıcılıkları sonrasında ülkemizdeki popülerliği zarar göre kripto paraların ticaretini güvence altına almaya yönelik bir düzenle durumu söz konusu oldu. Bu düzenlemeye göre kripto para borsa platformları, müşteri işlemleriyle ilgili olarak bilgi sağlamakla yükümlü olacaklar. Bu kurala uyum sağlamayan platformlara ise 4 milyon TL’ye kadar cezai işlem uygulanacak. Bir süredir kripto paraların güvenli olup olmadığı ile ilgili olarak ülkemizde devam eden tartışmalarla beraber birçok ilgili bakanlıktan düzenleme yapıldığına dair sinyaller geliyor. Dolandırıcılık bir yana, kripto paraların terörist eylemler ya da para aklamak için kullanabileceği bilgisi, tartışmaları daha da artırdı. Yakın zaman içerisinde MASAK’ın kripto varlık rehberi, bu sorunları çözme umuduyla yayımlandı.  

Türk kripto para borsası THODEX'de tedirgin edici hareketlerTürk kripto para borsası THODEX'de tedirgin edici hareketler

Kripto paralarla ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor

Kripto paraların büyük suçlamalarda kullanımına engel getirilecek. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), kripto para platformlarını belirli sorumluluklara tabii tutacak bir yönetmelik yayınladı. 1 Mayıs tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre kripto para ile ilgili olan platformların, kara paranın takibi ile ilgili olan kuruluşlar arasında yer alacak. Kuruluşlar, gerçekleşen şüpheli işlemleri MASAK'a bildirmek zorunda olacak. Bu görevin yerine getirilmemesi halinde ise kuruluşlara 4 milyon liraya kadar ceza uygulanacak. Bu sayede ülke içerisinde kara para aklama, terörü finanse etmek gibi suçların kripto paralarla gerçekleşmesinin de önüne geçilmiş olacak.

75 bin lirayı geçen işlemler kontrol edilecek

MASAK tarafından yayınlanan kripto para rehberi, para aklama ve terör finansmanı kategorisine girebilecek işlemlerin nasıl tespit edileceği ayrıntılı bir şekilde gösteriliyor. Rehber, bu işlemlerin bildirilmesi için tanınan güç sınırını da ortaya koyuyor. Platformlar, 75 bin lirayı geçen işlemleri kayda alıp kimlik tespiti yapabilecekler. Bu işlemlerin bilgisi, 10 gün içerisinde MASAK'a gönderilecek. Acil denebilecek kriterlere sahip olan işlemler ise anında bildirilecek. 

 


Doğru Kripto Para Yatırımı Nasıl Yapılır? Güvenilir Borsa Nasıl Seçilir?Doğru Kripto Para Yatırımı Nasıl Yapılır? Güvenilir Borsa Nasıl Seçilir?
Bitcoin veya kripto para çeşitleri nasıl alınır?Bitcoin veya kripto para çeşitleri nasıl alınır?
Paypal CEO'su Kripto paralar hakkında açıklama yaptıPaypal CEO'su Kripto paralar hakkında açıklama yaptı

PAYLAŞ