M1 işlemcili Mac'lere Linux desteği yolda - Haberler - indir.com

M1 işlemcili Mac'lere Linux desteği yolda

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 35 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-04-13 13:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Yüksek performans ile dikkatleri çeken Apple’ın yeni Apple M1 çiplerini uyarlama çalışmalarını sürdürüyor. Şuan için lisanssız yazılım hileleri ile kullanılabilen Linux’a yakın bir zamanda resmi M1 çip desteği gelecek. Apple’ın yeni M1 çipli dizüstü ve masaüstü serileri, Intel çiplerini geride bırakan hızları ile adından söz ettirmeyi başarmıştı. Birçok macOS kullanıcısı favori uygulamalarının M1’e uyarlanmasını beklerken, diğer bir kısım ise Linux desteğinin gelmesini bekledi. Linux 5.13 kernelinin kullanıma açılması ile beraber M1 çiplerin Linux ile kullanılabilir olması bekleniyor. Yazılımcıların bu alandaki çalışmaları ise hızla sürüyor. Bir aksilik olmaz ise Linux’un Apple M1 cihazlara haziran ayı civarlarında gelmesi bekleniyor.

Linux Apple M1 çipli bilgisayarlarda kullanılabilecek

Yeni Apple TV, 120Hz ile gelebilirYeni Apple TV, 120Hz ile gelebilir

Haziran ayında Linux’a gelmesi beklenen M1 çip desteği, ilk geldiğinde büyük problemlerin olması bekleniyor. Desteğin ilk aşamalarında kullanıcıların tüm isteklerini karşılayamayacak olsa da, bu gerekli bir özelliğin başlangıcı olarak karşımıza çıkacak. Raporlara göre ilk Apple M1 işlemcili Linux uyarlaması UART, kesme, SMP ve DeviceTree gibi temel fonksiyonlara sahip olacak. Diğer yandan SimpleFB bazlı bir çerçeve arabellek de olacak. Çalışır bir 3D video ivme desteği sağlanması biraz zor gibi gözüküyor.

Bu yılın başlarından beri Mac Mini, MacBook Pro ve MacBook Mini modellerinin çalışması gereken temel sürücüler için bazı Apple M1 Linux kernel yaması yapılmıştı. Bu çalışmalar ile beraber desteğin haziran ayında çıkması bekleniyor.


Epic Games'i Apple davasında komik duruma düştüEpic Games'i Apple davasında komik duruma düştü
Tim Cook Apple'dan ayrılabilirTim Cook Apple'dan ayrılabilir

PAYLAŞ