Kripto paralar artık ödeme sistemleri için kullanılmayacak - Haberler - indir.com

Kripto paralar artık ödeme sistemleri için kullanılmayacak

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 53 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-04-16 12:31:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Kripto Para

Resmi gazetede yer alan 31456 sayılı yönetmeliğe göre kripto para ve varlıklar, artık direk veya dolaylı olarak ödeme işlemlerinde kullanılması yasak olacak. Konuyla ilgili verilen bu kararın Nisan 2021 sonuna doğru yürürlüğe gireceği düşünülüyor. 

Merkez Bankası kripto ve varlıklar ile direk veya dolaylı bir şekilde ödeme işlemlerinin gerçekleşmemesi gerektiğine karar verildi. 16 Nisan Cuma gününün ilk saatlerinde yayınlanan bu yönetmeliğe göre düzenleme, 30 Nisan 2021 tarihinde yürürlükte yerini alacak. 2020 Mayıs ayı içerisinde Bitcoin halvinginin ardından gelen boğa sezonu bütün kripto para birimlerinin daha da popüler olmadığını sağlamış ve bu dönem içerisinde toplam piyasa değeri 2 trilyon doları geride bırakmıştır. Türkiye'nin dünyanın en çok kripto para kullanıcısının olduğu ülkelerden biri olması, yasal düzenlemelerin hızlı bir şekilde yapılması sonucu ortaya çıkarmış ve bakanlıklar da harekete geçmişti. Maliye Bakanlığı'nın kripto paralar ile ilgili olarak 16 Mart günündeki "Kaygılarımız var" açıklamasının ardından 24 Mart'ta; Dijital Para Yasası'nın 2021 tamamlanmadan yürürlüğe gireceği belirtilmişti.

Hindistan, kripto paraya yasak getiriyorHindistan, kripto paraya yasak getiriyor

Piyasalarda yaşanan hareketlilik devam ederken gerçekleşen tüm bu gelişmeler Dijital Para Yasası kapsamında kripto paraların vergilendirilmesi ile ilgili olarak beklentilerde yükseldi. Merkez Banka'sının 16 Nisan 2021 tarihli olan son yönetmeliği de yasal düzenlemelerin en somut adımlarından biri oldu. 

Ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına dair yönetmelik maddeleri

Amaç ve kapsam - MADDE 1:

(1) Bu Yönetmeliğin amacı, ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmamasına ve ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık etmemesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.

Dayanak- MADDE 2:

(1) Bu Yönetmelik, 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (I) numaralı bendinin (f) alt bendi ile dördüncü fıkrası ve 20/6/2013 tarihli ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası ile 18 inci maddesinin altıncı fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Ödemelerde kripto varlıkların kullanılmaması - MADDE 3:

(1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında kripto varlık, dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade eder.

(2) Kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamaz.

(3) Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamaz.

Ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların kullanılmaması - MADDE 4:

(1) Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremez, bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamaz.

(2) Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemez.

Yürürlük - MADDE 5:

(1) Bu Yönetmelik 30/4/2021 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme - MADDE 6:

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür

Yönetmelik ne anlama geliyor?

  • Alışveriş ödemelerinde kripto para kullanımı mümkün olmayacak.
  • Papara gibi aracı kurumlar devre dışı kaldı.
  • Kripto para üzerine iş modeli geliştiren yerli fintech girişimleri battı.
  • Sadece banka aracılığı ile kripto para borsasına para yatırılabilecek.

2021 yılı bitmeden yürürlüğe girmesi beklenen Dijital Para Yasası'nın detayları şu an için tam olarak netleşmiş değil fakat yeni yönetmeli maddelerine göre düşünmek mümkündür. Kripto para varlıklarına yatırım yapmak adına Papara gibi aracı ödeme sistemlerinin kullanımı oldukça yaygın gibi gözüküyor. Yönetmelikte yer alan Madde 3'ün 2. ve 3. bendlerine göre doğrudan veya dolaylı olarak ödeme işlemlerinde kripto paraların kullanılmaması gerektiği dile getirildi. 

Kripto para borsalarına TL, dolar ya da diğer fiat para kurlarında para aktarmak için tercih edilen ödeme hizmeti sağlayıcıları, yönetmeliğe göre "kripto paraların kullanılacağı bir iş modeli geliştiremeyecekler, bu şekilde hizmet sunamayacaklar". Fakat fiat paranın kripto para borsalarına transfer ile ilgili olarak Madde 4'ün 2. bendine bakmak gerekir. Bu bende göre ödeme kuruluşları kripto para işlemlerinin yapılabileceği diğer ortamlara; alım, satım, saklama, transfer veya ihraç gibi hizmetler için fon aktarımlarına aracılık edemeyecekler.

 


Son 24 saate popüler 8 kripto para değer kaybettiSon 24 saate popüler 8 kripto para değer kaybetti
Paypal ile kripto para ödemeleri yapılabilecekPaypal ile kripto para ödemeleri yapılabilecek
Maliye Bakanlığı'ndan kripto para veri talep ettiMaliye Bakanlığı'ndan kripto para veri talep etti

PAYLAŞ