Apple’ın en yeni iPhone modelleri üç farklı versiyona sahip olarak çıkış yaptılar. Bunlar iPhone XR, iPhone Xs ve iPhone Xs Max olarak geldiler. Her üç modelde bir önceki nesil olan iPhone X’in tasarım benzerliği ile dikkat çektiler. Ancak aralarında donanım farkının yanı sıra daha önemli bir alan olan ekran tarafında farklar barındırdılar. Bu rehber içeriğimizde sizlere iPhone XS vs XS Max’te yer alan OLED panel ile uygun fiyatlı iPhone XR cihazındaki LCD farkını ele alacağız. iPhone XR’da yer alan Likit Retina “LCD” ekran karşısında XS serisinin Super Retina “OLED” ekranı neler sunuyor gelin bu karşılaştırma rehberimizde göz atalım.

iPhone XR ve iPhone XS OLED ile LCD Ekran Farkları

Bu karşıtlık Apple’ın bir önceki nesil telefonları olan iPhone X ve iPhone 8 Plus serisinde de olmuştu. Bu noktada iPhone X OLED bir ekrana sahip olarak gelirken iPhone 8 ve iPhone 8 Plus modellerinde ise LCD bir ekran görmüştük. Gelin şimdi OLED ekran nedir, LCD ekran nedir ve arasındaki farklar neler detaylıca bakalım.

OLED Ekran ile LCD Ekran Farkları

Son birkaç nesildir OLED ekranların dahada yaygınlaştığını görüyoruz. Birçok mağaza ve satış noktalarında alınabilecek olan ürün yelpazesinin neredeyse hepsi ve çoğunluğu OLED ekran panellerine sahip durumdalar. OLED ekrana sahip olan bir cihazın ekranındaki her bir piksel kendi ışığına sahip durumda. Bu durum ise ekranın siyah bölümlerinin ışığı açılmayacağı anlamına geliyor. Bu sayede cihaz hem güç tasarrufu sağlamış olurken diğer yandan ise yüksek bir kontrast oranı sunabiliyor. Ayrıca siyahların daha siyah ve koyu olarak doğru bir renk sunması sağlanmış oluyor.

oled ekran 1537374924

LCD tarafında ise sürekli açık kalan arka panel bu sayede arka ışıklandırmaya sahip oluyor. Bu durumda ise siyah bir arka plan açsanız bile cihazın kenarlarından ışık yaydığını görebiliyorsunuz. Bu farkı yapabileceğiniz ufak bir test ile anlamak mümkün olacaktır. OLED ekrana sahip olan iPhone X ve XS serisinde siyah bir yüzey açtığınızda çentik alanı tamaman görünmez olacaktır. Fakat LCD ekrana sahip olan iPhone XR modelinde ise bu çentik alanı görünmeye devam edecektir. OLED ekranların problemi olarak ise sürekli açık kalan bir yüzeyin yanma olarak adlandırılan bir durumu ile hayalet görüntü oluşturması olabiliyor.

lcd ekran 1537374945

Çok nadir gözüken bu durumda sürekli bir menü veya sayfa cihazda açık kalır ise yanma ile arka plana hayalet bir o menü görüntüsü görünebiliyor. Her iki cihazda aralarında çeşitli farklar barındırıyorlar. Ancak baktığımız zaman OLED ve LCD ekran arasındaki ana fark güç tasarrufu tarafında olmuş oluyor. Günlük bir kullanıcının fark hissetmeyeceği bu durumlarda asıl fark HDR ekran teknolojisinde ortaya çıkmış oluyor. Bu konuyu ise sizlere iPhone XR ve iPhone XS HDR farkı rehberimizde detaylıca anlatmış bulunuyoruz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir