İnternet ve Teknoloji Ağları WEB 4.0 ile Baştan Yaratılıyor - Haberler - indir.com

İnternet ve Teknoloji Ağları WEB 4.0 ile Baştan Yaratılıyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 50 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-03-13 14:06:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Geçmişten geleceğe baktığımız taktirde artık internet kullanımı ihtiyaç değil zorunluluk haline geldi. Bu durum git gide daha da yoğun bir kullanım ile karşımıza çıkacak gibi gözüküyor. 2020 yılında hayatımıza girecek olan WEB 4.0 döneminde kullandığımız teknolojilerin hayatımızı ne yönde etkileyeceği şu an için akıllarda soru işareti. Gelişim süreçlerini değerlendirdiğimiz taktirde geçmişten bugüne her zaman teknoloji konusunda bir takım çatışmalar yaşanıyor. Bu gelecek süreçte de bu şekilde olacak. Geçmişten bugüne baktığımız taktirde gençler teknolojik ürünleri artık hap gibi yutuyor. Günümüz trendlerinden ve teknolojik cihazlardan çok daha hızlı bir şekilde etkilenebiliyorlar. Bugünün teknolojisi ile yetişen çocuklar gelecekte anne-baba, dede-nine olduklarında genç yaşta olan kişiler ile anlaşması son derece güç olacak. Bunun en temel sebeplerinden biri ise elbette ki, internettir. 

İnternet çağının gelişim süreçlerini değerlendirmek üzere internetin yakın geçmiş tarihini inceleyelim; İntetnet çağında yakın geçmiş olarak üç dönemi saymak gerekirse, WEB 1.0, WEB 2.0, WEB 3.0 süreçleri karşılaşıyoruz.

WEB 1.0, 1995-2000 yılları arasında kullanılmıştır. Kullanıcılar WEB 1.0 döneminde sadece internet gözlemciliği yapıyor ve kendi içeriklerini hazırlayamıyorlardı.

WEB 2.0 sürecinde 2000-2010 yılları arasında işlem görmüştür. Kullanıcılar gözlem aşamasının bir üst seviyesine çıkarak kendi içeriklerini üretebiliyor ve aynı zamanda çeşitli platformlarda kimlikleri sayesinde hesap açabiliyorlar. Facebook'un hayatımıza girdiği süreç. 

WEB 3.0, 2010-2020 yılları arasında kullanıma sunuldu. Artık kullanıcılar internette çok daha ileri düzeyde kullanım elde edebiliyorlar. Kullanıcılar WEB 3.0 ile internet üzerinden kişiye özel arama yapabilir ve çeşitli reklamlar ile karşı karşıya gelebilirler. Bu süreçte internet artık eskisinden çok zeki bir durumda karşımıza geldi. İlgi alanlarımıza göre arama yaptığımız taktirde bu doğrultuda reklamlarile karşılamaya başladık. Yani internet bu süreçte kişiye özel bir alan olmaya başladı. 

Artık WEB 4.0 Dönemine Geçiyoruz

WEB 4.0 döneminde yapay zekanın üst düzey olduğu süreç, artırılmış gerçekliğin abartı boyutlara ulaşması ve üst düzey teknoloji ile üretilen makineler ile karşılaşacağımız döneme geçiyoruz. Son zamanlarda sabit diskler ile beraber yaşıyoruz desek yalan olmaz. Google'ın uzun süredir üzerinde çalıştığı ofis uygulamalarına yönelik WebOS adlı çalışması oldukça ilgi toplamıştı. Gelişen teknoloji sayesinde standartların sınırını aşan sistemler, istediğiniz tüm verilerin internette bulunmasını sağlayacak. Mevcut işletim sistemlerinde bulunan sorunları siz uğraşmadan artık yapay zeka yolu ile çözülen bir sistem ile karşılaşacağız. Ayrıca bu yeni işletim sistemleri sürekli kendini geliştirmeye yönelik hareket edecek. Üstelik sizi tanıyacak ve size göre işlem yapacak. 

Google Asistan, Amazon Alexa gibi teknolojik servisler bu yeni sistemlerin adımlarını atmıştı. Gelecek süreç içerisinde bu sistemler bir asistandan ziyade patron olma görevlerini üstlenecekler. Sanal gerçeklik kavramı geliştirildiği günden beri lüks olurken artık herkes tarafından ulaşılacak bir hale gelecek. Yeni teknoloji sürecinde nasıl ki akıllı cihazlar ya da bilgisayarlar alıyorsak aynı zamanda yapay gerçeklik cihazları da alacağız. Bugün sahip olduğumuz sosyal medyalar aslında WEB 4.0 sürecinin deneme işlemleriydi. Bu durum karşısında biz sosyal medya kullanıcıları ise denekler oluyorduk. 4.0 sürecinde devrim yaratacak teknolojik adımlar ile karşılaşacağımız kesin. Bugün eğlence anlamında kullandığımız oyunlar, uygulamalar ve sosyal platformlar gelecek süreç içerisinde çok daha farklı bir boyut kazanacak. Yeni teknoloji döneminde sadece bir kullanıcı mı yoksa aynı zamanda internet ortamında bir üretici mi olup olmadığımızın kararını kendimiz vereceğiz. Bu durumdan elbette ki en çok geleneksel sektörler zarar görecek gibi gözüküyor. 





PAYLAŞ