Influencer artık resmi bir meslek haline geliyor - Haberler - indir.com

Influencer artık resmi bir meslek haline geliyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 35 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-05-07 14:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Sosyal medya platformlarında sıkça gördüğümüz influencer kavramı yeni bir meslek ortaya çıkardı diyebiliriz. Öyle ki her alanda birçok influencer bulunurken, konu hakkında ise Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlemeye gidildi. Yayınlanan yeni düzenleme ile artık influencerlar bu kurallara tabi olacak. İnfluencer kavramını biraz daha açacak olursak, sosyal medya etkileyiciliği diyebiliriz. Belli konularda kullanıcıların hedef toplum ve müşteri kitlesi üstünden yönlendirme potansiyeli ile beraber reklam amaçlı paylaşımlar diyebiliriz. Sosyal medya kullanımının yoğun olduğu ülkemizde de yaygınlaşan ifluencerlık mesleği bu durumda daha fazla göz önüne geliyor.

İnfluencer olmak için toplum tarafından takip ediliyor olmanız gerekiyor. Yaptığınız içeriklere bakılmaksızın ve milyonlarca kişi tarafından da takip edilmeniz gerekmiyor. Teknoloji veya kozmetik gibi bilgili yada ilgili olduğunuz bir alanda bu noktada bir satın alım gerçekleştirerek binlerce kişinin sizi takip ediyor olması teknoloji şirketleri tarafından sizi influencer yapması olacaktır. Diğer yandan anlamadığınız bir kategoride bile influencer olmak mümkün olacaktır.

CreatorDen Türkiye 2018 Influencer Marketing analizini açıkladıCreatorDen Türkiye 2018 Influencer Marketing analizini açıkladı

İnfluencerlar için hazırlanan yeni düzenleme detayları

MADDE 6 –  (1) Sosyal medya etkileyicisi:

  1. a) Henüz deneyiminin bulunmadığı bir mal veya hizmete ilişkin, tüketiciler nezdinde o mal veya hizmeti onaylayacak ya da deneyimlediği algısı yaratacak şekilde ticari reklam amacıyla paylaşımda bulunamaz.
  2. b) İlgili mevzuatına aykırı olacak şekilde bir mal veya hizmete ilişkin sağlık beyanında bulunamaz.
  3. c) Bir mal veya hizmete ilişkin nesnel, ölçülebilir, sayısal verilere dayanmayan ve ispatı mümkün olmayan bilimsel araştırma ve test sonuçları hakkında iddialarda bulunamaz.

ç) Doktor, diş hekimi, veteriner hekim ve eczacılar ile sağlık kuruluşları tarafından sunulan mal veya hizmetlere yönlendirmede bulunamaz, bu mal veya hizmetlerin tanıtımını yapamaz.

  1. d) Kendisine reklam veren tarafından hediye edilmiş bir mal veya hizmeti kendisinin satın aldığı izlenimi oluşturamaz.
  2. e) Bir mal veya hizmetin ticari reklamına ilişkin herhangi bir reklam verenden maddi kazanç ve/veya ücretsiz ya da indirimli mal veya hizmet gibi faydalar sağladığı süre boyunca kendisinin sadece bir tüketici olduğu izlenimi oluşturamaz.
  3. f) Herhangi bir malın ticari reklamında, efekt veya filtreleme uygulamalarını kullanması durumunda görüntünün filtrelendiğini açıkça belirtir.
  4. g) Sosyal medya aracılığıyla bir mal ve/veya hizmet hakkında iletişim kurmak için sistematik olarak sahte veya var olmayan kimlikleri toplu olarak oluşturamaz ve/veya kullanamaz.

Bu maddeler tüm sosyal medya platformları için geçerli olacaktır.

YouTube influencer kuralları

  1. “Bu video [reklam veren] reklamlarını içermektedir.”
  2. “Bu video, [reklam veren] ile ücretli işbirliğini içermektedir.”
  3. “[Reklam veren]’in destekleri ile.”
  4. “Bu ürünleri [reklam verenden] hediye olarak aldım.
  5. “Ürünleri bana gönderdiği için [reklam verene] teşekkürler.”



Linkedln’de Takip Etmeniz Gereken 15 InfluencerLinkedln’de Takip Etmeniz Gereken 15 Influencer
Influencer Marketing’de Başarı İçin 3 KuralInfluencer Marketing’de Başarı İçin 3 Kural

PAYLAŞ