IMEI süresi uzatıldı - Haberler - indir.com

IMEI süresi uzatıldı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 59 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-02-22 15:40:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Geçtiğimiz gün Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre IMEI kayıt süresi uzatıldı.

Resmi Gazete’de yayımlanan habere göre Türkiye'ye yurt dışından gelen yolcuların getirdikleri mobil iletişim şebekesinden hizmet alan elektronik cihazların kayıt ettirilmesi için başvuru süresi, salgından dolayı 120 günden 365 güne çıkarıldı.

2021 yılının IMEI ücretleri belli oldu2021 yılının IMEI ücretleri belli oldu

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hazırlanan 'Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik', dün itibarıyla Resmî Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.

Yeni düzenlemeyle birlikte Türkiye'ye yurt dışından getirilen mobil iletişim şebekesinden hizmet alan elektronik cihazların kayıt altına alınmaları için başvuru süresinin uzatıldığı açıklandı.

Yürürlüğe giren yönetmeliğe göre siyah liste; kaçak, kayıp, çalıntı, elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş ya da başka cihazlara kopyalanmış, bertaraf veya ihraç edildiği Kuruma bildirilmiş, uluslararası daimi veri dolaşım hizmeti aldığı veya Kurum kayıtlarında yer almadığı halde ülkemiz sınırları içerisinde kullanımda olduğu tespit edilmiş ve kesintisiz yedi yıl süreyle elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almamak suretiyle beyaz listeden çıkarılmış cihazlara ait IMEI numaralarından oluşuyor.

Gri liste ise beyaz ve siyah liste dışında kaldığı tespit edilen ancak elektronik haberleşme hizmetini ülkemiz sınırları içerisinde geçici olarak alan cihazlara ait IMEI numaralarını kapsıyor.

IMEI Kodunun Çalındığı Nasıl Öğrenilir?

Eşleştirilmiş beyaz liste, 31 Mayıs 2019 tarihinden itibaren yolcu beraberinde getirilen cihazlara ait IMEI numaraları ile üç takvim yılı ile sınırlı olmak üzere yolcunun kimlik numarasına kayıtlı abone numaralarının ve işletmeciler tarafından finansman borcu olduğu bildirilen cihazlara ait IMEI numaraları ile borcun devam ettiği süre boyunca borçlu kişiye ait abone numaralarının değiştirilmesiyle oluşturulacak.

IMEI numarası siyah listede olan kullanıcılara ulaşılacak

IMEI numarası siyah listede yer alan cihazların kullanıcılarına işletmeciler IMEI numarasının siyah listede olduğuna dair kısa mesaj gönderecek. Kısa mesaj gönderilmesi mümkün olmayan kullanıcılara ise farklı iletişim araçlarıyla ulaşılmaya çalışılacak. IMEI numarası siyah listede yer alan cihazın 112 Acil Çağrı servisine erişimine izin verilecek.

Covid-19 nedeniyle alınan yeni karara göre yurt dışından gelenler artık yanlarında getirdikleri mobil cihazların kayıt başvurusunu yapmak için 365 gün süreye sahip olacaklar.


IMEI kayıt ücreti bir kez daha zamlandıIMEI kayıt ücreti bir kez daha zamlandı

PAYLAŞ