Huawei Mobil Servisleri, Google Play Servisleri ile rekabeti kızıştırıyor - Haberler - indir.com

Huawei Mobil Servisleri, Google Play Servisleri ile rekabeti kızıştırıyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 6 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-12-30 19:59:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Çinli akıllı cihaz üreticisi Huawei Mobil Servisleri'nin 4.0 beta paketinin duyurusunu gerçekleştirdi. Gerçekleşen duyuru ile beraber Google Mobil/Play Servisleri ile rekabet bir sonraki adıma geçecek. Her ne kadar öyle gözükmüyor olsa da Android ekosisteminde Google'a olan bağlılık yadsınamaz bir durumdur. Yani şöyle ki Rekabet Kurumu ile yaşanan sorun çözüme kavuşmazsa yeni Android cihazların Google lisansı olmadan da piyasaya sürülmesi düşünülüyor. Birçok kullanıcı yaşanan bu sorunun dışarıdan Google servislerini yükleyerek çözüleceğini inanıyor olsa da durumun iç yüzü biraz karışık olarak gözüküyor. 

Bunu tam anlamıyla hisseden şirketlerden biri ise ABD ile sorunları ile gündeme gelen Çinli dev şirket Huawei. Akıllı cep telefonlarında Google hizmetlerini kullanmayan şirket, geliştirmiş olduğu Huawei Mobil Servisleri ile rekabet üst düzeye çıkarmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz günlerde duyurusunu yapılan Huawei Mobil Servisleri 4.0 beta paketi de bunun en büyük kanıtı olarak karşımıza çıkıyor. 

Beş kameralı Huawei P40 Pro'dan yeni görsel ortaya çıktıBeş kameralı Huawei P40 Pro'dan yeni görsel ortaya çıktı

Google Play Servislerinin amacı nedir?

Ülkemizde Rekabet Kurumu ile yaşadığı sorunlara baktığımızda, Huawei Mobil Servisleri'nin yeni yeni özeliklerinden önce diğer konulara el atmak durumu daha net anlamak adına yardımcı olacaktır. Android işletim sistemi ne kadar açık kaynak olarak geliştirilen bir sistem olsa da bu açık kaynak versiyonu olan AOSP (Android Open Source Project) hiç bir üretici tarafından tercih edilmek istenmiyor. AOSP yerine Google Mobil Servisleri ile geliştirilmiş olan Android sürümleri herkes tarafından daha yaygın bir şekilde kullanılıyor. AOSP sisteminde yer almayan Google Mobil Servisleri'ni kullanabilmek için ise üretici şirketlerin Google'dan lisans almaları gerekiyor. 

Google Mobil Servisleri akıllı cep telefonlarında görmeye alışkın olduğumuz Google uygulamaları şu şekilde, Play Store, Chrome, Haritalar, YouTube, Gmail, Fotoğraflar gibi daha birçok uygulamayı kapsıyor. Buna ek olarak aynı zamanda ön sıralarda yer almasalar da arka planda çalışarak farklı özellikler sunan SetupWizard, GoogleOneTimeInitializer, GooglePackageUnstaller ve buna benzer diğer uygulamalarda Google Play Servisleri şeklinde adlandırdığımız GMSCore içerisinde yer alıyor. 

Tüm bu hizmetler sayesinde Android işletim sistemi bulunan akıllı cep telefonları çok daha fonksiyonel bir hal kazanıyor. Uygulama geliştiricilerinin neredeyse tümü bu uygulamaları ürünlerine dahil ediyor. Örnek vermek gerekirse Firebase uygulaması sayesinde mevcut uygulamalardan bildirim almamız sağlanıyor. Buna benzer olarak da uygulama içi haritalar, Google Play Oyunlar, reklam gösterimi yapmak için ise AdMob, uygulama içi satın alımlar içinse Google Play In-App Billing gibi birçok hizmet uygulama geliştiricileri tarafından kullanılıyor. 

Huawei Mobil Servisleri ve HMSCore

Teknoloji devi Huawei'de kendi mobil servisleri ile Google'ın uygulama geliştiricileri üzerinde kurmuş olduğu hakimiyeti kırmaya çalışıyor. Huawei Mobil Servisleri uzun bir süredir geliştirme aşamasındadır. Fakat şöyle ki ABD ile yaşanan sorunlar nedeniyle şirket bu gibi hizmetlere çok daha önem vermeye başladı. Geçtiğimiz günlerde tanıtımı gerçekleştirilen Huawei Mobil Servisleri 4.0 beta paketi ile beraber mevcut uygulama içi satın alma, bildirim gönderme (Push Kit), reklam verme gibi özelliklerin güncellemesine ek olarak akıllı öğrenme servisleri, sahte kullanıcı tespit etme, uygulama güvenliği sistemleri eklendi.

 


Huawei telefon tarafında bölünüyor mu?Huawei telefon tarafında bölünüyor mu?
Huawei AppGallery marketindeki toplam uygulama sayısı kaç?Huawei AppGallery marketindeki toplam uygulama sayısı kaç?
Satışa sunulan Huawei Nova 6 SE özellikleri ve fiyatıSatışa sunulan Huawei Nova 6 SE özellikleri ve fiyatı

PAYLAŞ