Huawei CEO'su Ren Zengefi Joe Biden'dan yasakların hafifletilmesini talep ediyor - Haberler - indir.com

Huawei CEO'su Ren Zengefi Joe Biden'dan yasakların hafifletilmesini talep ediyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 54 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-02-09 21:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Geçtiğimiz seneden bu yana ABD ambargolarıyla mücadele veren Çin merkezli teknoloji devi Huawei’nin CEO’su Ren Zhengfei Joe Biden’la görüşmek istediğini açıklayarak yasakların hafifletilmesini istediğini belirtti.

2019 senesinin Mayıs ayında ABD ile sıkı bir savaş içine giren Huawei için işler günden güne zorlaşıyor. ABD ve Çin ticari savaşının tam ortasında kalan şirket büyük bir büyümenin eşiğindeyken çeşitli ambargolarla karşılaşmıştı. İlk etapta ABD’de ulusal güvenlik tehdidi ilan edilen ardından ABD’de cihazlarına satış engeliyle karşı karşıya kalmıştı. Huawei markasını tamamen ülkesinden silmek isteyen Donald Trump, ABD’li şirketlerin Huawei ile çalışmasını da yasaklamış ve şirket bunun üzerine Google ile olan lisansını kaybetmişti. Bu yasaklar sonrasında şirket ABD ile hiçbir şekilde elektronik ticaret yapamayacak hale geldi. Son bir senedir ise ürettiği telefonlarda Google Servisleri’ne yer veremiyor. Üstelik şirket 5G ağlarında dünya devi olmasına rağmen altyapıları Çin dışında hiçbir ülkede kullanılmıyor. Geçtiğimiz senenin sonlarına doğru TSMC ile de ortaklığını kaybeden Huawei akıllı telefon üretimine devam etmeye çalışsa da, yasaklardan ve maddi zorluklardan dolayı alt markası Honor’u elden çıkarmak durumunda kalmıştı.

Huawei Mate X2 için yeni patent aldıHuawei Mate X2 için yeni patent aldı

Biden yönetimi Huawei yasaklarını kaldırmayacak

Huawei son dönemlerdeki tek umut ise Trump yönetiminin sonlanması olmuştu. Teknoloji dünyası Joe Biden ile birlikte Huawei yasağının kaldırılacağını ya da hafifletileceğini düşünüyordu ki olayların seyri bu şekilde olmadı. Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalarda Biden yönetiminin Huawei yasaklarını kaldırmayacağı belirtildi. Konu hakkında açıklama yapan Huawei kurucusu ve CEO’su Reng Zengfei ise yaklaşık iki senedir devam eden bu baskının şirketin üzerinden kaldırılması ve şartların yeniden düzenlenmesi için Joe Biden’la görüşmek istediğini dile getirdi.

Huawei için kısıtlamalar kalkabilir mi?

Çin’in Taiyuan şehrine yaptığı gezide açıklamalar yapan CEO açıklamasında “Biden yönetiminin ABD ekonomisinin kalkınmasına yönelik eşit bir politikaya sahip olacağını umuyoruz. Her iki ülkede teknoloji alanında ilerlemek istiyor. Çin’in devasa boyutlardaki teknolojik gelişmelerinden hepimizin faydalanabilmesi için, Amerika ile aramızda gerçekleşen elektronik ticaretin kaldığı devam etmesini istiyoruz.” İfadelerine yer verdi.

Şayet ABD yönetimi Huawei’ye karşı tutumunu değiştirirse şirketin yeniden piyasada büyük bir ivme kazanacağı ve kısa sürede eski üretim hacmini yakalamasının mümkün olduğu düşünülüyor. Fakat konu hakkında pek çok analist Biden’ın Huawei’ye karşı tutumu yumuşasa bile şirket için artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını Huawei için bundan sonra ancak kısıtlı iş modellerine izin verilebileceğini düşünüyor. Huawei ve ABD arasında anlaşma sağlanıp sağlanamayacağını ilerleyen günlerde birlikte göreceğiz.


Huawei Mate X2 tanıtım tarihi belli olduHuawei Mate X2 tanıtım tarihi belli oldu
Biden yönetimi Huawei yasaklarını kaldırmayacakBiden yönetimi Huawei yasaklarını kaldırmayacak

PAYLAŞ