Hayat Kurtaran Çalışma Tekniği: Pomodoro - Haberler - indir.com

Hayat Kurtaran Çalışma Tekniği: Pomodoro

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 32 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-01-01 22:20:00
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Bir işe başlandığı zaman o işe ara vermeden veya dikkat dağıtmadan çalışmak oldukça zor bir hal alabilir. Sadece bir ofis işi değil ders çalışma noktasında bile düzenli ve planlı olmak verimi arttıracak ve daha dinlenmiş bir beyin ile tüm işlerinizi halletmiş olacaksınız. Bu içeriğimizde sizlere Pomodoro adlı bir çalışma tekniğinden bahsedeceğiz. Söz konusu bu yöntem ile beraber dikkatinizi dağıtmadan işinize odaklanarak o işi en kısa sürede bitirmeniz mümkün olmuş olacak. Gelin şimdi Pomodoro nedir ve nasıl bir işleyişe sahiptir detaylıca göz atalım.

Odaklı Çalışma Yöntemi Pomodoro

Bir zaman metodudur, Pomodoro

1980’lerin son dönemlerinde Francesco Cirillo tarafından geliştirilmiş olan bu Pomodoro tekniği ile zamanınızı en etkili bir şekilde kullanmak mümkün olacaktır. Yapılan olan iş ne olursa olsun bu durum zamanlara bölünerek Pomodoro tekniği oluşturuluyor. Bu sayede en kısa zamanda en fazla ve verimli iş gerçekleşmiş oluyor.

Pomodoro adı İtalyan domateslerden geliyor

İtalya’nın armut şeklinde olan domateslerinin adı Pomodorodur. Bu tekniğin adı da buradan geliyor. Küçük bir domates şeklinden üretilen zamanlayıcılardan bu isim esinlenmiş durumda.

25 dakika verimli çalış 5 dakika ara ver

Pomodoro tekniğinin açıklamasına geldiğimizde ise 30’ar dakikalık 4 ayrı faz bulunuyor. Bu her 30 dakikada 25 dakika çalışma ve 5 dakika ara bulunuyor. Bu kapsamda bir Pomodoro fazı 25 dakika çalışma ardından verilecek olan 5 dakikalık ara anlamına geliyor. Bu şekilde 4 fazı üst üste tamamladıktan sonra 25 veya 30 dakikalık uzun bir ara verilebiliyor.

Bu 5 planlama adımı önemli

  • Pomodoro tekniğine başlamadan önce yapılacak olan işi belirle
  • Zamanlayıcıyı 25 dakikaya kur ve çalışmaya başla
  • Alarm çaldığında ise ilk kısım için 5 dakikalık aranı ver
  • Ara sonrasında ikinci adım için yeni faz ve çalışmana başla. Bu işlemler ile toplamda dört fazı üst üste tamamla.
  • Daha sonra dördüncü faz sonrasında 30 dakikalık uzun bir mola hakkı doğmuş oldu.

25 Dakikalık çalışmayı kesinlikle bölme

Pomodoro tekniğinde odaklanmak önemli adımlardan birisi durumda. 25 dakika sürecinde odağını işinden başka bir şeye verme. Bu noktada çalışma esnasında telefonunu ve rahatsız edecek her şeyini kapat. Çalışma sonrasında 5 dakikalık mola esnasında işini düşmeyerek sadece keyif alacak şarkı dinleme, video izleme veya kahve içimini gerçekleştirebilirsiniz.

Pomodoro bölünürse tekrardan başla

Herhangi bir etmen ile Pomodoro bölünürse, bu noktada işinin başında zamanlayıcını tekrardan başlatmak zorunda olacaksın.

Tekrar sayısı işe göre değişebilir

Pomodoro tekniğinde kaç tekrarın olacağını sizlerin karar vermesi gerekiyor. Çalışma planına göre seansları sizler belirleyebilirsiniz.

Günde 8-16 Pomodoro Yeterli

8-16 Pomodoro demek 4 – 8 saat arası bir çalışma süresine denk geliyor. Bu oldukça geniş bir zaman gözükse de, verilecek olan molalar ile zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız bile diyebiliriz. Ortalama 12 Pomodoro 6 saatlik çalışma ile bir gününü oldukça verimli bir şekilde geçirebilirsiniz.





PAYLAŞ