Google'a İtalya'da 123 milyon dolarlık ceza - Haberler - indir.com

Google'a İtalya'da 123 milyon dolarlık ceza

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 0 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-05-14 14:01:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Google, İtalya’da Android Auto üzerinden haksız rekabet yaratması nedeniyle 123 milyon dolar ceza aldı.

Google tarafından araç sistemleri için geliştirilen Android Auto, pek çok uygulama ve özelliği destekliyor. Ancak İtalya’daki kullanımlarda enerji şirketi olarak ülkede hizmet veren Enel X Italia tarafından geliştirilen uygulamanın engellenmesi, yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Elektrikli araçlar için şarj uygulaması olarak şirket tarafından geliştirilen JuicePass adlı uygulama, Google’ın Android Auto uygulamasından engellendi. Google'ın erişim izni vermediği JuicePass için süreç yetkili mercilere taşınırken, yapılan incelemeler sonrasında Google’a ceza kesildi.

İtalya’da Google radara takıldı

Google'ın JuicePass için yaptığı kısıtlama, ülkedeki rekabet kurumun dikkatinden kaçmadı. Ülkedeki rekabet alanlarında yetkili kurum olan AGCM Google'ın Avrupa Birliği'nin İşleyişine İlişkin Antlaşmanın 102. maddesini ihlal ettiğini belirterek Google’a yönelik alınan yaptırım kararlarını duyurdu. Yapılan açıklamalarda Google’ın başta JuicePass olmak üzere diğer üçüncü taraf uygulama geliştiricilerine de Android Auto desteğini sağlaması gerektiği belirtildi.

JuicePass ile Google hizmeti çakışınca…

Google tarafından JuicePass için destek verilmemesinin önemli nedenlerinden birisi Google Haritalar. Elektrikli araçlar için şarj gibi bazı temel hizmetlere ulaşmak isteyen kullanıcılar JuicePass hizmetini ülkede yaygın bir şekilde kullansa da Google da benzer bir hizmeti Google Haritalar üzerinden sunuyor. Bu nedenle araçlardaki temel kullanımlarda JuicePass yerine kendi servislerini ön planda tutmak isteyen Google, JuicePass için farklı bir yaklaşım sergiliyor. Yetkili kurum AGCM tarafından yapılan açıklamalarda; "Otoritenin bulgularına göre Google, Enel X Italia'nın JuicePass uygulamasının Android Auto ile uyumlu bir sürümünü geliştirmesine izin vermedi. Google, Enel X Italia'nın Android Auto ile birlikte çalışabilirliğini reddederek, son kullanıcıların elektrikli bir aracı sürerken ve şarj ederken Enel X Italia uygulamasından yararlanma olasılıklarını haksız bir şekilde sınırladı.” şeklinde net ifadeler kullanılırken pek çok kullanıcı da alınan kararı ve Google için verilen cezayı memnuniyetle karşıladı. Özellikle JuicePass uygulamasını kullanan ülkedeki milyonlarca kullanıcı için yeni bir dönemin başladığına işaret eden bu karar, kullanıcıların mobil sürümde elde ettiği avantajları Android Auto üzerinden de erişmesine imkan sağlayacak. Zira Google Haritalar’daki mevcut özellikten çok daha gelişmiş özellikler sunan JuicePass, şarj istasyonu bulmadan istasyonda yer ayırmaya kadar elektrikli araçların şarj edilmesi konusunda geniş bir hizmet yelpazesi sunuyor.

İki yıldan fazla bir süredir Android Auto'da kullanılmayan uygulama için şimdi ise Google tarafından nasıl bir adım atılacağı merak ediliyor. Google cephesinden yapılan ilk açıklamada "Android Auto'nun bir numaralı önceliği, uygulamaların sürüş sırasında güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır. Bu nedenle, şu anda desteklenen uygulama türleri hakkında katı yönergelerimiz var ve bunlar sürücü dikkat dağınıklığı testlerine, düzenleme ve endüstri standartlarına dayanıyor. Binlerce uygulama zaten Android Auto ile uyumludur ve amacımız daha da fazla geliştiricinin uygulamalarını zaman içinde kullanılabilir hale getirmesine izin vermektir. Otoritenin kararına katılmıyoruz ve seçeneklerimizi gözden geçireceğiz. " denildi.





PAYLAŞ