Google ve Facebook haber içerikleri için Avusturalya'ya ödeme yapmak zorunda kalabilir - Haberler - indir.com

Google ve Facebook haber içerikleri için Avusturalya'ya ödeme yapmak zorunda kalabilir

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 2 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-04-21 13:16:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Avusturalya hükumeti Google ve Facebook’dan içeriğini kullandıkları haberlerle ilgili ödeme yapmasını talep edecek yeni bir düzenlemenin hazırlıklarına başladı.  

Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC), Google ve Facebook’dan içeriklerini kullandıkları haber kaynaklarına ödeme yapmalarını sağlayacak yeni bir adım attı. Avustralya’daki resmi kurumlar düzenleme için şirketlerle görüşmeye başladı. Bu amaçta Google ve Facebook’tan bir “Davranış kodu” oluşturmalarını talep eden Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu, oluşturulacak kodun haber sıralaması ve veri paylaşımında gelir paylaşımını da sağlaması bekleniyor. 

Facebook, Güncel Haber Havuzu FB Newswire'ı DuyurduFacebook, Güncel Haber Havuzu FB Newswire'ı Duyurdu

Bir süredir teknoloji şirketleriyle bu yeni düzenleme için görüşmeler yapan Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu yetkililerinin koronavirüs salgının reklam gelirlerine olan etkisiyle birlikte düzenleme sürecinin hızını da arttırdığı görülüyor. 

Google ve Facebook’tan kullandıkları haber içeriklerine karşılık ödeme yapmalarını talep eden Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu yetkilileri, şirketlerle anlaşma yapılacağını düşünmekte.  Avustralya hükumetinin mali işler sorumlusu Josh Frydenber de Facebook ve Google’ın içerikler karşılığında haber kuruluşlarına  ödeme yapmalarının adil olduğunu savunsa da yetkililerden bu yeni düzenlemenin tam olarak ne zaman yürürlüğe gireceği konusunda herhangi bir açıklama gelmiş değil. Haber içerik kaynakları için kullanılacak olan “Davranış kodu”nun geliştirilmesinin Temmuz ayının sonuna kadar hazır olması bekleniyor. 

Google Apple News'e rakip oluyor

İlk kez bu tip bir düzenlemeyle karşı karşıya kalmayan teknoloji devleri hatırlarsanız daha önce Fransa'dadi haber şirketlerden haber içeriklerini kullanmaları durumunda ödeme yapmaları talebiyle karşılaşmış ancak bu talebi sert bir dille geri çevirmişlerdi. Google, söz konusu bu düzenlemeye karşı çıkmak için haber önizlemelerini kaldıracak kadar ileri bile gitmişti. 

Aslına bakarsanız daha önce Fransa’da yaşanan bu durum şirketlerin benzer taleplere karşı tutumunu da gözler önüne seriyor. Bu nedenle Avusturalya’da yapılacak olan düzenlemeyle geliştirilecek “Davranış kodu”nun işe yaramayacağı düşülse de sonucu ancak yaz aylarında görebileceğiz.


Google Glass için Milliyet Haber Uygulaması YayınlandıGoogle Glass için Milliyet Haber Uygulaması Yayınlandı
Google, Haber Siteleri için Google News Publisher Center'ı DuyurduGoogle, Haber Siteleri için Google News Publisher Center'ı Duyurdu

PAYLAŞ