Google, Rekabet Kurulu'ndan 296 milyon lira para cezası aldı - Haberler - indir.com

Google, Rekabet Kurulu'ndan 296 milyon lira para cezası aldı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 34 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-04-15 09:31:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Rekabet Kurulu ABD merkezli Google’a genel arama pazarındaki konumu kötüye kullandığı, yerel arama ve konaklama fiyatlarını karşılaştırma hizmetlerini rakiplerini saf dışı bırakacak yönde kullandığı gerekçesiyle 298 milyon 84 bin TL ceza kesti.

Geçtiğimiz sene Rekabet Kurulu ise başı derde giren Google bu sene de kurulun radarına takıldı. Rekabet Kurulu, Google Reklamcılık ve Pazarlama Limited Şirketi, Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Limited ve Alphabet Inc şirketlerinden gruba şirketin internetteki genel arama hizmetleri pazarındaki hakimiyet durumunu kötüye kullandığını belirterek bunun karşılığında şirkete  296 milyon 84 bin 899,49 lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

Rekabet Kurulu çevrim içi reklam sektörünü mercek altına alıyorRekabet Kurulu çevrim içi reklam sektörünü mercek altına alıyor

İnternette arama denince akla gelen ilk servis kuşkusuz ki Choreme. Yıllar içinde pazarın neredeyse tüm hakimiyetini üstelenen Google ise dönem dönem bu gücü kötüye kullanma suçlamalarıyla karşı karşıya kalıyor. Şirketin kendi yerel arama ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerini rakiplerine zarar verecek şekilde öne çıkardığı iddiasına yönelik başlatılan soruşturma sonucunda toplanan tüm delil, bilgi ve belgeler, düzenlenen rapor, yazılı savunmalar ve sözlü savunma toplantısında yapılan açıklamalar değerlendirilerek karara varıldı.

Rekabet Kurulu bu kasamda Google'ın genel arama hizmetleri pazarında sektörün hakimi olduğuna, kendi yerel arama ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerinde de genel arama sonuç sayfasında konum ve gösterimi ile rakiplerine karşı avantaj sağlayarak, rakip yerel arama sitelerinin Local Unit’e girişine engel olduğunu ya da faaliyetlerini zorlaştırılmasına ve karşılaştırma hizmeti pazarlarındaki rekabetin bozulmasına yol açtığı gerekçesiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un "Hakim Durumun Kötüye Kullanılması" başlıklı maddesini ihlal ettiği sonucuna vardı.

Rekabet Kurumu Google ile ilgili kararını 19 Kasım'da açıklayacak

Bu kapsamdaki Kanunun ilgili maddelerince 2020 mali yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirleri üzerinden Google Reklamcılık ve Pazarlama Limited Şirketi, Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Limited ve Alphabet'e müteselsilen 296 milyon 84 bin 899,49 lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

Söz konusu ihlale son vermek için ve hizmetin olması gerektiği gibi çalışması için Google gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 6 ay süre verildi. Bu kapsamda Google'ın ilk uyum tedbirinin uygulanmaya başlamasından itibaren 5 yıllık süre boyunca ve yılda bir periyodik olarak Kuruma rapor sunmasına gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara idare mahkemelerinde yargı yolu açık olmak üzere karar verildi.


Rekabet Kurumu Rekabet Kurumu "Yılın en iyi rekabet kararı" ödülünün adayı oldu
Microsoft Chrome'la rekabet edebilmek için Edge'yi güçlendiriyorMicrosoft Chrome'la rekabet edebilmek için Edge'yi güçlendiriyor

PAYLAŞ