Google milyonlarca hastanın verisini Project Nightingale ile işliyor - Haberler - indir.com

Google milyonlarca hastanın verisini Project Nightingale ile işliyor

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 55 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-11-13 16:33:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Arama motoru devi Google, milyonlarca ABD vatandaşının detaylı sağlık kaydı bilgisini topluyor. Wall Street Journal kaynaklı habere göre hasta ve doktorları bu durumdan bilgilendirmemiş durumda. ABD’deki en büyük ikinci sağlık topluluğu olan Ascension, labaratuvar sonuçları, teşhis ve hastaneye yatırma kayıtları haricinde hasta adları ve doğum tarihlerinin de yer aldığı sağlık geçmişlerini Google ile paylaşıyor. Project Nightingale olarak adlandırılan bu çalışmada, en az 150 Google çalışanının on milyonlarca hasta hakkında veri erişim izni olduğu söyleniyor. Google’ın bu verileri ise yapay zeka merkezli bir yazılımı tasarlamak için kullandığı ifade ediliyor.

Google, Milyonlarca Hasta Verisi Topluyor

Google Stadia uygulaması Play Store’da!Google Stadia uygulaması Play Store’da!

Söz konusu proje Google’ın bulut departmanı tarafında geliştiriliyor. Google CEO’su Sundar Pichai bu yıl bulut tarafı için yeni büyüme alanlarının öncelikli hedefleri olacağını belirtiyor. Google geçtiğimiz yıl ABD’deki en büyük ikinci sağlık organizasyonu olan Ascension ile ortak bir çalışma başlatmıştı. Bu yaz ve sonbahar ile beraber ise veri paylaşımı bir hayli hızlandı. Project Nightingale’de yer alan bilgilerde ise doktor teşhisleri, laboratuvar sonuçları ve hastane kayıtları gibi detaylar yer alıyor. Google’ın erişim izni olduğu bilgiler arasında doğum tarihleri, hasta adları ve birçok tam sağlık geçmişi verileri yer alıyor.

Google sözcüsü tarafında söz konusu projenin Federal Sağlık Yasası’na oldukça uygun olduğu belirtilirken, bu sistemin hasta verileri için sağlam korumalara sahip olduğunu ifade ediyor. Google’ın burada yapmış olduğu bir mahremiyet ihlali olarak gözükse de, Amerikan Sağlık Sigortası Taşınabilirlik ve Sorumluluk Yasası tarafından hastanelerin sağlık hizmeti sağlamasına yardımcı olması için iş ortaklarıyla hastaların verilerini paylaşımına izin veriliyor. Sadece Google değil Apple, Amazon ve Microsoft gibi şirketler de kendi sağlık ile alakalı alanlarında bilgi paylaşımları yapıyorlar.  


Siber güvenlik projesi Google Chronicle ciddi sorunlarla karşı karşıyaSiber güvenlik projesi Google Chronicle ciddi sorunlarla karşı karşıya
Google Stadia'da Hangi Oyunlar Oynanabilecek?Google Stadia'da Hangi Oyunlar Oynanabilecek?

PAYLAŞ