Google koranavirüsle ilgili sahte haberlere karşı savaş açtı! - Haberler - indir.com

Google koranavirüsle ilgili sahte haberlere karşı savaş açtı!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 47 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-04-03 22:31:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Corona virüsüyle ilgili sahte haberlerle Google başta olmak üzere tüm internet platformları büyük bir mücadele veriyor. Bu amaçla resmi bilgilendirme sitesi yayınlayan Google, sahte haberlerle mücadele için bir adım daha attı. Google haberlerin denetimi için kar amacı gütmeyen kuruluşlara 6.5 milyon dolar vereceğini açıkladı.

Dünyada büyük bir panik hali yaratan pandemi salgını sahte haberleri de beraberinde getirdi. Koronavirüsle ilgili internette her gün yüzlerce yalan haber dolaşıyor. Bunlardan bazıları hastalığın tedavisi hakkındayken, bazı haberlerde ülkelere göre istatistiklerin çarptırılması şeklinde karşımıza çıkıyor. Son bir aydır sahte haberlerle adeta bir savaş içerisinde olan Google ise bu tip haberlere müdahale etmek için yeni çözümler geliştiriyor. Konuyla ilgili  Google Haberler Laboratuvarı'ndan (Google News Lab) Alexios Mantzarlis'e göre, düşük bütçelerle çalışan kontrol kuruluşları pandemi hakkında yayılan yalan ya da kötü niyetli haberlere karşı doğru çalışmalar yaparak müdahaleler edebiliyor.

Wikipedia Türkiye corona virüs haritası sayfasını erişime açtıWikipedia Türkiye corona virüs haritası sayfasını erişime açtı

Google sahte haberlere savaş açtı!

Konu hakkında açıklama yapan Mantzarlis "Belirsizlik ve korku bizi yanlış bilgilere karşı daha duyarlı hale getiriyor, bu yüzden doğru çalışmalara artan talebi ele aldıklarından dolayı gerçek denetçileri destekliyoruz" dedi. Mantzarlis AFP'ye verdiği demeçte, "Dünya çapında salgın hastalıklardan en çok etkilenen şeylere yoğunlaşarak gerçek kontrol projelerini destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Koronavirüsle ilgili yanlış haberlere karşı açılan savaşı desteklemek için farklı yöntemler kullanmayı düşünen şirket Mantzarlis’in açıklamalarına göre, Google Haberler Girişimi, kriz dönemlerinde haber yapan gazeteciler için bir kaynak merkezi oluşturacak ve eğitim ile kriz simülasyonları sağlayan kar amacı bulunmayan bir haber kuruluşu olan First Draft News’a da verdiği desteği artıracak. Tüm bunlara ek olarak şirket gazeteciler için halk sağlığı konusunda veri tabanı oluşturulmasını da destek verecek.

Konuyla ilgili çalışmalarını "Sağlıkla ilgili potansiyel olarak zararlı ve yanlış bilgilerin kontrolü için kullanıcılarımıza daha belirgin bir şekilde hitap edecek şekilde daha fazla şeyler yapmak istiyoruz. COVID-19 için Google Haberler deneyimine özel bir bilgi denetimi bölümünü en iyi şekilde nasıl ekleyeceğimizi deniyoruz" sözleriyle ifade eden Mantzarlis şirketin bu konuyu ciddiye aldığını belirtiyor.

Bunların yanı sıra Afrika ve Hindistan’da güvenilir bir kaynağın olmamasının yanlış bilgilendirmelere de neden olabileceğinin farkında olan şirket, kullanıcıları bilgilendirme amaçlı sorulacak sorulara yönelik bir test yürütmeye başladı. Google çalışmayla doğru haberlere giden yolu bulmaya çalışıyor. Özellikle bu dönemde doğru bilgi konusunda her zamankinden daha hassas bir tutum izleyen Google ve internet platformları yakın zamanda sahte haberlerin önüne geçmeyi başarabilecek gibi duruyor.


Instagram Corona virüsü için geliştirdiği yeni özellik test aşamasındaInstagram Corona virüsü için geliştirdiği yeni özellik test aşamasında

PAYLAŞ