Google haber yayımcılarına içerik başına ödeme yapacak - Haberler - indir.com

Google haber yayımcılarına içerik başına ödeme yapacak

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 6 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-06-26 20:31:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

ABD merkezli teknoloji devi Alphabet’in çatısı altında faaliyet gösteren Google, belirli haber yayıncılarına içerikleri için ödeme yapmaya başlayacağını duyurdu. Şirket, ödemelere öncelikli olarak Avustralya, Brezilya ve Almanya'daki medya gruplarında başlamayı planlıyor. 

Son yıllarda dijital abonelik sistemini baz alan haber platformlarının artışı, gazetecilik ekosisteminin büyümesi ve dijital dünyaya entegre olması bakımından çok büyük bir önem arz etti. Abonelik sistemi sayesinde belirli bir geliri garanti altına alan haber yayıncıları, bütçelerini artırarak daha nitelik işler ortaya çıkarmaya başladı.

Safari tarayıcısı Google Analytics'i engelleyebilirSafari tarayıcısı Google Analytics'i engelleyebilir

Google’ın Başkan Yardımcısı Brad Bender, nitelikli içerik üretici sayısını artırmak için belirli haber yayıncılarına içerik başına ödeme yapmaya başlayacaklarını duyurdu. Şirket, kullanıcıların lisanslanan özel içeriklere Google Haberler ve Keşfet aracılığı ile ulaşmaya devam edeceklerini söyledi. 

Bu yıldan başlamak üzere, yayıncılara yüksek kaliteli içerikleri için ödeme yapacakları yeni bir lisanslama programı hayata geçireceklerini belirten Bender şu açıklama:

Bu program, katılımcı yayıncıların, okuyuculara etkileyici bir hikaye anlatımı sundukları içeriklerinden para kazanmalarına yardımcı olacak. Okuyucular da farklı konular ve ilgi alanlarına değinen makalelere çok daha sağlıklı bir şekilde erişebilecek.

Google'ın lisanslama programına şu ana kadar Almanya'dan Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Zeit ve Rheinische Post; Avustralya'dan Schwartz Media, The Conversation ve Solstice Media ve Brezilya’dan da Diarios Associados ve A Gazeta yayınları katıldı.

ABD'li arama devi, Google Haberler'de listelenen haber içerikleri için kendisine ödeme yapılmasını isteyen haber yayıncıları ile yıllarca mücadele etti. Dolayısı ile söz konusu program, Google için oldukça önemli bir dönüm noktası olacak. Bu arada söz konusu şirket, arama sonuçlarında yer alan haber başlıkları ve açıklamaları (ya da "snippet'leri") için ödeme yapmayı hala reddediyor.

Yıllar boyunca insanları aylık 24 milyarın üzerinde haber sitesine yönlendirerek, yayıncıların için ekonomik değerler, reklamlar, abonelikler ve büyük okuyucu kitleleri sağladıklarını belirten Bender, bu sayede içerik ulaştığı kitlelerin arttığını savundu.



PAYLAŞ