Google gizli moddaki aramalarınızı da izliyor - Haberler - indir.com

Google gizli moddaki aramalarınızı da izliyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 52 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-12-05 15:45:00
Editör : Duygu Darılmaz
Kategori : Donanım

Duckduck GO, hesabınızla giriş yaptığınız takdirde, yaptığınız aramaları kaydeden Google’ın, gizli modda da yaptığınız aramaları kaydettiğini ortaya çıkardı.

Dünyanın en çok tercih edilen arama motorlarından biri olan Google, milyonlarca insan tarafından kullanılıyor. Google üzerinden yaptığınız aramalar, hesabınız açık olduğu takdirde kaydediliyor ve sonrasında size yaptığınız aramalar baz alınarak öneriler sunuluyor. Google, aramaların kaydedilmesini istemeyenler için, bir süredir gizli mod özelliğini kullanıcılarına sunmuştu. Chrome kullanıcıları, arama yapmadan önce gizli moda geçtikleri takdirde, yaptıkları aramalar kaydolmuyor ve sonrasında bu aramaya dair herhangi bir öneri çıkmıyor.

Google Play'da Zararlı Yazılım İçerdiği belirlenen 13 OyunGoogle Play'da Zararlı Yazılım İçerdiği belirlenen 13 Oyun

Google’ın rakibi DuckDuck Go tarafından ortaya atılan bir bilgi, gizli moda dair bilinen bu durum hakkında işleri tersine çevirdi. DuckDuck Go, gizli modun o kadar da masum olmadığını savundu.

DuckDuck Go, araştırmasında gizli mod aramalarının da saklandığını açıkladı

Gizlilik odaklı bir arama motoru olarak bilinen DuckDuck Go, yaptığı bir araştırmanın sonucunu kamuoyu ile paylaştı. Yapılan araştırmanın sonucuna göre, Google gizli modu kullansanız bile aramalarınızı kişiselleştiriyor ve kaydediyor. Duck Duck GO, Haziran ayında ABD’de, Filter Bubble algoritmasının etkilerinin gözlemlendiği bir araştırma yürütmüştü ve bu araştırmanın sonuçları kısa bir süre önce paylaşıldı. "Filter Bubble" algoritması, arama sonuçlarınız baz alınarak, öğrenilenlere göre kişiselleştirme yapan bir algoritma. Google da bu algoritma aracılığı ile hesabınıza giriş yaptığınıza, yaptığınız aramaları alır ve kişiselleştirir. Normal şartlarda hesabınızdan çıktığınızda ya da gizli moda girdiğinizde, bunun yapılmaması gerekir. Fakat DuckDuck GO araştırma sonucu, Google’ın hesaptan çıkıldığında ve gizli modda da aramalarınızın kişiselleştirildiğini söylüyor.

Tüm aramalar Filter Bubble algoritmasından geçiyor

DuckDuck Go, araştırma kapsamında katılanların aynı anda aynı aramaları yapmalarını söyledi. Arama sonuçlarında katılanların hepsi kendilerine özgü sonuçlar ile karşılaştılar. Arama sonuçları, gizli modda ya da hesaptan çıkıl yapıldığında yine kişiye özgü olarak sıralandı ve herkeste farklı video ve haberler çıktı. Bu da yapılan her aramanın Filter Bubble algoritmasından geçtiğini ortaya koydu.

DuckDuck Go, açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Özel arama modunun, anonimlik sağladığı düşünülüyor. Elde ettiğimiz bulgular, aramalarınızın Google'ın tanıma algoritmasından geçtiğini gösteriyor. İnsanlar, 'Gizli Mod' olarak adlandırılan özelliğin, bir güvenlik ya da gizlilik sağladığı hissine kapılmamalılar.”


Google'ın çok az bilinen 14 projesiGoogle'ın çok az bilinen 14 projesi
Türkçe Google Asistan yakında geliyorTürkçe Google Asistan yakında geliyor
Google Asistan Türkçe dil desteğine kavuştuGoogle Asistan Türkçe dil desteğine kavuştu

PAYLAŞ