Google Fransa'da haber sitelerine telif ödemeye başlıyor - Haberler - indir.com

Google Fransa'da haber sitelerine telif ödemeye başlıyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 38 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-01-22 18:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Ana bilgileri arama sayfasında göstererek sitelere yönlendirme yapması Fransa’da büyük bir tepki çekmişti. 300 yerel haber sitesini temsil eden bir derneğin ve Avrupa Birliği’nin harekete geçmesi Google’ı köşeye sıkıştırdı. Google Fransa’da artık yerel haber sitelerine ödeme yapacak.

Herhangi bir şey arattığınızda Google’ın en tepede bilgiyle alakalı bir paragraf veya liste halinde sunduğu sonuçlar şirketin başına dert oldu. Fransa’da haber yayını yapan 300 farklı yerel haber sitesini temsil eden APIG adındaki bir dernek, söz konusu özelliğin basın sektörüne zarar verdiği gerekçesi ile Google’ı resmi mercilere şikayet etmişti. 

Google Chrome 88 güncellemesi yayınlandıGoogle Chrome 88 güncellemesi yayınlandı

Fransa’daki rekabet kurumu FCA’nın ve 2019 senesinde Avrupa Birliği’nde kabul edilen telif hakkı düzenlemesiyle Google, bu konu özelinde son zamanlarda köşeye sıkıştırmıştı. Basın kuruluşlarının hakkını savunan APIG, konuyla ilgili açıklama yaparak Google’la uzlaşmayı başardıklarını belirtti. Bu anlaşmayla birlikte artık Google Fransız haber sitelerine telif hakkı ödemeye başlayacak. 

Google Frsan'da haber sitelerine telif ödeyecek

Google’ın bu özelliğe “öne çıkan snippet” adı veriliyor. Bu özellik kullanıcı deneyimi açısından önemli olsa da kullanıcıların basın sitelerinin ürettikleri içeriklerle kullanıcılara ulaşmasını zaman zaman engelleyebiliyor. 

Google'a Rekor Bir Ceza Geldi

Fransa’daki derneğin ve Avrupa Birliği’nin Google’a baskı yapmasının temel nedeni de tam olarak bu. Sonuç olarak Google bu özellikle sayfaları öne çıkarmaya devam edecek. Ama öne çıkardığı sayfalar için Fransız haber sitelerine telif hakkı ödeyecek. 

Bunda etkin olan nokta ise internet haberciliğiyle ilgili yasal düzenlemeler. Avrupa Birliği ülkeleri için 2019 senesinde kabul edilen telif hakkı reformu; Google’ı Fransa’daki siteler ile anlaşmak zorunda bırakan en büyük etmen. Ülkemizde ise internet haberciliğine ilişkili telif hakları düzenlemesi olmadığından Google’ın ülkemizdeki internet sitelerine telif ödemesi şimdilik söz konusu değil. Ancak Fransa’da alınan bu karar bir emsal olarak kabul edilebilir ve Google’ı bu konuyla ilgili uzun vadede yeni bir strateji geliştirmeye yöneltebilir. Fransa’da alınan bu kararın Google’ı tüm dünyada geçerli olacak bir telif modeli üzerinde çalışmaya başlamasını sağlayabilir gibi duruyor.

Ancak diğer bir ihtimal ise Google’ın öne çıkan snippet özelliğini telif haklarını ihlal etmeyecek şekilde düzenlemesi.


Google Mesajlar artık GMS sertifikası olmayan cihazlarda çalışmayacakGoogle Mesajlar artık GMS sertifikası olmayan cihazlarda çalışmayacak
Google App Store'daki uygulamalarının gizlilik güncellemelerini tamamlamadıGoogle App Store'daki uygulamalarının gizlilik güncellemelerini tamamlamadı

PAYLAŞ