Google Chrome'dan Reklam Engelleyicilere Engel Geliyor - Haberler - indir.com

Google Chrome'dan Reklam Engelleyicilere Engel Geliyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 3 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-06-12 08:42:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Bildiğiniz üzere gerek mobilde gerek web'de reklamlar kullanıcıların adeta baş belasıdır. Artık neredeyse girdiğimiz tüm sitelerde karşımıza çıkan reklamlar internette vakit geçirme keyfimizi kaçırıyor. Bu konu ile ilgili maalesef Google'dan da kötü bir haber geldi. Teknoloji devi Google'ın yakın zaman içerisinde işleve dökmesini beklediği bir plan ile Chrome üzerinde ciddi bir değişiklik söz konusu olacak. Bahsettiğimiz değişiklik sebebiyle, Google, Chrome'de yer alan reklam engelleme özelliğini devre dışı bırakarak kullanıcıların bu özellikten faydalanmasının önüne geçecek. Chrome kullanıcıları için son derece kötü bir haber olan reklam engelleyicilerinin kalkması ile beraber neredeyse her sitenin sunduğu reklamlara maruz kalma olayımız daha da artacak. 

Şirket, reklam engelleyicilerin önüne taş koyacak bir değişikliği Chrome'nin eklenti sistemine getiriyor. Burada şöyle bir detay var ki o da, Chromium tabanlı olan diğer bir kaç tarayıcı yanı Opera, Vivaldi ve Brave gibi tarayıcılar, Google'ın izinden gitmeyecek, reklam engelleyicileri kaldırmayacaklarını açıkladı. Tarayıcılar arasında en çok talep gören ve kullanıcıların beklentisini karşılayan tarayıcı uzun yıllardır elbette ki Chrome. Her geçen farklı özellikler ve güvenlik sistemleri ile güncellenerek kullanıcıların beğenisini kazanan Chrome uygulaması, yeni bir özellik ile karşı karşıya kaldı. Şu an için nasıl bir sistem doğrultusunda kullanılacağı ve kullanıcılardan nasıl bir tepki alacağı henüz belli olmasa da reklamların engellenmesini sağlayan özelliğin sistemden kaldırılıyor olması aslında pek de hoş bir durum değildir. 

Chrome Uzantısı Nasıl Gizlenir?Chrome Uzantısı Nasıl Gizlenir?

Chrome reklam engelleme özelliği kaldırılıyor

Zaman zaman kullanıcılara pes dedirten site içi reklamlar, Chrome'nin reklamları engelle özelliği sayesinde engellenerek sorun biraz daha aza indirgeniyordu. Söz konusu bu site içi reklamlar engellenmediği taktirde bilgisayarınıza anlık bildirim olarak düşebiliyor. Chrome tarayıcısının API'sında yani uygulama programlama arayüz kısmında yapılacak olan bir takı değişiklikler söz konusudur. Söz konusu bu değişiklikler ise Manifest V3 şeklinde biliniyor. Burada şöyle bir durum var ki o da Ekim 2018 yılında duyurulan güncellemenin etkileri, Ocak 2019 yılı itibariyle ortaya çıkmıştı. Ghostery ve uBliock Origin reklam engelleme aracı ile üretilen sistemler, Chrome tarayıcısının webRequest API'sını kullanıyor ve bu yolla reklamları henüz indirilmeden önce engelleyerek kullanıcılara kolay bir kullanım sunuyor. 

Manifest V3 ile de bu işlev ortadan kaldırılıyor ve sonucunda ise reklam engelleyiciler, etkisiz bir hale geliyor. Bu durum karşısında kullanıcıların karşısında en çok ziyaret ettikleri sitelere göre yani ilgi alanlarına göre çeşitli reklamlar gelebiliyor. Üstelik bu reklamlar zaman zaman son derece can sıkıcı bir boyuta ulaşıyor. Reklam engelleyici özelliğine sahip olan eklentinizden vazgeçmek istemiyorsanız, alternatif olarak yine Chromium tabanlı farklı bir tarayıcıya ya da buna ek olarak Firefox gibi farklı bir motor kullanımına sahip tarayıcıyı tercih edebilirsiniz. Chrome tarayıcısı artık reklamları engelleyen eklentiye ev sahipliği yapmayacak ve bu sebeple de Chrome kullanıcılarının karşısında her geçen daha farklı reklamlar gelebilir. Bu sebeple farklı bir tarayıcıya geçiş yapmakta kesinlikle fayda vardır. 


Chrome Şifrelerini Dışa Aktarma İşlemi Nasıl Yapılır?Chrome Şifrelerini Dışa Aktarma İşlemi Nasıl Yapılır?
Google Chrome Eklentilerin Veri Erişimini KısıtlıyorGoogle Chrome Eklentilerin Veri Erişimini Kısıtlıyor
iOS Cihazlarda Chrome Şifrelerinin Yedeklenme İşlemi Nasıl Yapılır?iOS Cihazlarda Chrome Şifrelerinin Yedeklenme İşlemi Nasıl Yapılır?

PAYLAŞ