Facebook'un kan donduran sırları ortaya çıktı - Haberler - indir.com

Facebook'un kan donduran sırları ortaya çıktı

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 21 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-11-08 13:33:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Facebook bir süredir karıştığı skandal haberleri nedeniyle artık masum anılmayan bir şirket haline geldi. Gizlilik ve veri ihlalleri nedeniyle başı pek çok kez belaya giren ve hala Cambridge Analytica çalkantıları devam eden şirket kısa sürede skandallarına bir yenisini ekledi. Kullanıcı verilerine dair tüm sırları açığa çıkan şirketin büyük ölçüde güven kaybedeceği kesin. Artık Facebook kullanıcılar için güvenli bir platform mu gelin cevabını birlikte verelim;

Kullanıcı verilerinin üçüncü parti şirketlerle paylaşılması, yalan haberlerin ortaya çıkması, politik reklamların çıkarlar için kullanılması ve kullanıcı verileriyle siyasi seçimlerin desteklenmesi… Tüm bu kan donduran ihlaller Facebook’un sadece son üç senede adının karıştığı skandal zincirinden ibaret. Sosyal medya konusunda ağır yaptırımlar olmadığını biliyoruz ancak muhtemelen Marck Zuckerberg’ün yönettiği Facebook şirketi dünya genelinde en büyük yasal düzenlemelere sebep olacak.

Türkiye'de Facebook Veri Skandalı Yaşayan Kişi Sayısı Belli OlduTürkiye'de Facebook Veri Skandalı Yaşayan Kişi Sayısı Belli Oldu

Araştırmacı gazeteci olan Duncan Campbell 6 Kasım 2019 tarihinde Facebook şirketinin gizlilik konusundaki tüm sırlarını ortaya çıkaran yaklaşık dört bin sayfa bir doküman yayınladı. Belgelerle desteklenen bu doküman şirketin içinde kapalı kapılar ardında dönen dolapları ve gerçekleri ilk kez yalın bir şekilde gözler önüne serdi. Bu sayede Facebook’un 2010 senesinden bu yana olan birçok şirket E-posta görüşmeleri, raporları ve hassas belgeler kamuoyuna açılmış oldu.

Six4Three’ye son verilmesinin altında yatan nedenler

Biraz geçmişe giderek baktığımızda göze ilk çarpan şirketin kullanıcıların bikinili fotoğrafları bulmasını sağlayan Six4Three oluyor. Ve şirketin kan dondurucu sırları tam olarak işte bu noktada açığa çıkıyor. Bildiğiniz üzere Six4Three uygulaması arkadaş listenizdeki kullanıcıların bikini fotoğraflarını tarama özelliğine sahip olan yapay zeka destekli bir uygulamaydı. 2014 senesine kadar aktif olarak kullanılabilen bu uygulama birçok kişinin Facebook profili dahil olmak üzere tüm bilgilerine erişim sağlayabiliyor. Uygulama uzun yıllar kullanıldıktan sonra erişim noktasındaki gözle görülür detayı fark eden şirket ise uygulamanın veri desteğini keserek olay açığa çıkmadığından bir açıklama yapmıyor.

Yeni Facebook skandalı! 400 milyondan fazla kişiyi ilgilendiriyor!

Tabi bu durum karşısında Six4Three kaybettikleri para için Facebook’a dava açıyor. Olayın en kilit noktalarından biri olan bu dava son olayında fitilini ateşlemiş durumda. Duruşma hala sürmekteyken Six4three’nin kurucusu 2018’in Aralık ayında elindeki belgelerden bir kısmını soruşturmanın başında olan İngiliz Parlamentosu birimlerine kaptırıyor ve sonrasında belgeler halka açılıyor. Ve ardından 6 Kasım 2019 tarihinde tüm belgeler Duncan Campbell tarafından yayınlanıyor.

Facebook kullanıcı verilerini çıkarlarına göre kullanıyor!

Arından Business Insider tarafından incelenen PDF formatındaki 400 sayfalık belgelerde kullanıcı verilerinin gizliliğine dair tüm dünyayı ilgilendiren skandallar ortaya çıkarıldı.

Yazışmalara göre Facebook, sektördeki güçlü rakiplerine karşı önlem alabilmek için onların verilerini kısıtlama getirmeyi tercih etti. Örnekleyecek olursak şirket Twitter’ın sahip olduğu Vine uygulamasının önünü kesmeye çalışmakla birlikte “Kullanıcı gizliliği” adına yeni önlemler alarak kullanıcı verilerini özellikle bu uygulamalara vermedi. Ancak şirketin yaptığı bu tutum gizliliği sağlamak için değil rakiplerinin çökmesini sağlamak içindi.

Facebook'un Kullanıcı Verilerini Sızdırma Skandalı Devam Ediyor

Facebook ile giriş yapılan uygulama ve oyunlar geliştiren şirketlere veri edinmek için baskı yapan Facebook, bu şirketlerden gelir sağlamak için veriler karşılığında ödeme talep etti. 2014 ve 2015 seneleri arasında ise şirket geliştirici platformu kapatmış olmasına rağmen verileri sunmayı sürdürdü. Bunun için öncelikle desteklemek istedikleri şirketleri “Beyaz Lisete”ye alan Facebook, olası rakiplerine baskılara devam ederek listedeki şirketlerle kullanıcı verilerini paylaştı.

Kullanıcı verilerini izinsiz satmakla ve paylaşmakla yetinmeyen şirket 2019 senesinin Şubat ayında siyasi reklamlar için de Android kullanıcıların konumlarını takip etmeye çalıştı. Hatta bunun için Android uygulamasına özel değişiklikler sunan Facebook kullanıcı konumlarını siyasi reklamların gösterilmesi için kullandı.

Buda şirketin her uygulama güncellemesinin altında belki de başka nedenler olabileceğini akla getiriyor. Gizlilik konusuna sözde önem veren Facebook, kullanıcılarının kişisel verilerini anlık konumları dahil olmak üzere satıyor ya da çıkarları doğrultusunda kullanıyor. Ve tüm bu bilgiler dört bin sayfalık dokümanın sadece genel özeti.


İlgili uygulamalar
Facebook Veri Skandalından Sonra Eleman Bulmakta ZorlanıyorFacebook Veri Skandalından Sonra Eleman Bulmakta Zorlanıyor
Facebook Veri Skandalı Mağdurlarına Tazminat Yolu AçıldıFacebook Veri Skandalı Mağdurlarına Tazminat Yolu Açıldı

PAYLAŞ