Facebook yeni yapay zeka projesini duyurdu - Haberler - indir.com

Facebook yeni yapay zeka projesini duyurdu

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 6 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-15 13:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Facebook, Learning from Videos (Videolardan Öğrenme) isimli 'insanlar gibi öğrenebilen' makineler için geliştirilen yeni yapay zeka teknolojisini tanıttı.

Kısa sürede dünya çapında büyük bir etki yaratan yapay zeka teknolojisinin ilerleyişi günden güne artıyor. Yapay zeka yazılımları günümüzde her gün giriş yaptığımız uygulamalarda, arama motorlarında ve telefonlarımızda dahil olmak üzere hayatımızın pek çok alanında kullanılıyor. Teknoloji için kısa sürede büyük bir yapı taşı haline gelen yapay zeka teknoloji bir nevi geleceğin teknolojisini şekillendirecek önemli bir anahtar. Yapılabileceklerin neredeyse sonsuz olduğu bu teknolojiyi geliştirmek içinse teknoloji devleri adeta bir yarış halinde.

Facebook yeni uygulaması Bars'ı tanıttıFacebook yeni uygulaması Bars'ı tanıttı

Bu nedenle bu alanda çalışmalar yürüten tüm teknoloji devleri, her seferinde, daha iyi öğrenebilen kısaca daha 'zeki' yapay zeka teknolojisi geliştirebilmek için uğraşıyor. Yapay zeka teknolojisindeki en büyük hedeflerden biri de insan gibi öğrenebilen algoritmalar geliştirmek. Gelecekte bu teknolojinin insan gibi düşünebilir hale geleceği düşünülüyor. Facebook tarafından geliştirilen yeni bir proje de gelecekte insanlar gibi öğrenebilecek makineler için atılan önemli bir adım olarak karşımıza çıkıyor.

Facebook yapay zeka alanında önemli bir adım attı

Facebook bünyesindeki tüm platformların temel çalışma prensibi apay zeka algoritmalarına dayanıyor. Kullanıcıların karşısına çıkan tüm reklamlar ve öneriler yapay zeka sayesinde sunuluyor. Şirketin yeni geliştirdiği Learning from Videos projesi de bir yandan kullanıcılarına daha tutarlı ve ilgili öneriler sunarken diğer yandan da geleceğin insan gibi öğrenebilen makinelerinde kullanılacak bir teknolojinin kapılarını aralıyor.

En yaygın 5 yapay zeka örneği

Learning from Videos algoritmaları Facebook çatısı alında bulunan uygulamalara yüklenmiş tüm videoların görsel, metinsel ve işitsel ögelerini öğrenebilecek. Learning from Videos’un ilk uygulaması ise Instagram Reels videoları üzerinde bugünden itibaren kullanılmaya başlandı. Bu sayede kullanıcıların karşılarına ilgi alanlarına ve sevdikleri içeriklere göre daha tutarlı videolar çıkması sağlanacak.

Aslına bakacak olursanız videolardan öğrenme yapay zeka algoritması için oldukça zorlu bir görev. Çünkü bir videodaki görüntü ve gürültü kirliliği gibi bazı etmenler algoritmanın öğrenmesini güçleştirebiliyor. Ancak bu teknoloji bu alanda kullanılan ilk çalışma değil. Facebook hali hazırda buna benzer çeşitli yapay zeka algoritmalarını hali hazırda kullanıyor. Örneğin Facebook, içeriklerde yer alan nefret söylemlerinin ses üzerinden tespit edilmesi noktasında başarılı bir noktaya gelmiş durumda. Learning from Videos algoritması tüm ülkelerde, tüm diller için kullanılabilecek. Bu teknoloji kendi kendine öğrenebilen yapay zeka algoritmasının da temeli olarak önemli bir yere sahip. Yapay zeka algoritmalarının gelebileceği noktaların bir habercisi olan bu ve benzer çalışmalar hakkındaki gelişmelerden sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.


Facebook işe alımlarında ırkçılık yaptığı suçlamasıyla karşı karşıyaFacebook işe alımlarında ırkçılık yaptığı suçlamasıyla karşı karşıya
Facebook kısa videolardan para kazanmanın kapılarını aralıyorFacebook kısa videolardan para kazanmanın kapılarını aralıyor

PAYLAŞ